Čarobnjak iz Oza

Jeste li već čitali Čarobnjaka iz Oza? Ako ne, svakako pročitajte ovu malo drugačiju bajku, prema autoru - modrenu bajku.. 


 Umjesto jedne ljepotice i njenog princa glavni akteri ove bajke su djevojčica Dorothy i njen psić Toto te suputnici Plašljivi Lav, Limeni Drvosječa i Strašilo koji su utjelovili neke vrlo vrijedne ljudske osobine – hrabrost, mudrost i osjećajnost. A našla se tu i poneka vještica – neke dobre i neke zle.
Jednoga dana dok se igrala sa svojim psićem Totom kada je veliko tornado podigao njenu kuću i iz Kanzasa je odbacio na neko novo mjesto – zemlju Oz. Dorothy je bila u čudu kada su joj mještani toga kraja rekli kako je njena kuća zdrobila Zlu vješticu od Istoka i kako su joj na tome zahvalni. Ona je samo željela vratiti se u Kanzas a Dobra vještica od Sjevera kaže joj kako će za tako nešto pomoć morati potražiti kod čarobnjaka koji živi u Smaragdnom Gradu. I tako Doroty krene a putem sreće Limenog Drvosječu bez srca, Plašljivog Lava bez hrabrosti i Strašilo bez mozga. Svi četvero krenuli su Čarobnjaku sa svojom molbom, a na putu susreli su se s mnogo nedaća koje su na kraju uspješno svladali.


Ova predivna slikovnica odmah me kupila predivnim ilustracijama umjetnice Ane Grigorjev. Mnoštvo detalja i divne boje doprinose sveukupnom doživljaju prilikom čitanja. Iako je tekst malo duži, ova slikovnica primjerenija je djeci starije dobi, oni mlađi sigurno će voljeti gledati slike dok slušaju priču koja im se možda za početak može prepričavati.


U istoj seriji dolaze nam još četiri prekrasne priče te ih svakako potražite: Princeza u magarećoj koži, Palčica, Snježna kraljica i Orašar i kralj miševa.


DOB: 5+

Uvez: tvrdi – spužva

Broj stranica: 62

Izdavač i cijena: Znanje, Zagreb 2015. - 79,00 kn

Autor: Lyman Frank Baum

Prepričala: Svetlana Kurćubić - Ružić

Ilustrirala: Ana Grigorjev

Prevoditeljica: Julijana Jurković - Ravić

O AUTORU: Lyman Frank Baum rodio se 1856. i poznati je američki novinar, pisac za mlade i dramaturg. 1900. objavio je knjigu Čarobnjak iz Oza po kojoj je postao poznat i slavan a ona je postala jedna od najčitanijih knjiga za mlade. Do danas je knjiga prevedena na sve svjetske jezike. Lyman Frank Baum umro je 1919. godine u Hollywoodu a nakon njegove smrti 1939. knjiga je ekranizirana u istoimeni film. 

Primjedbe

Popularni postovi