Zvrčko i Mljac

Ah, ti divni Zvrčko i Mljac. Dva praščića iz Šljukinog Gnijezda. Najbolji prijatelji. Uvijek u novim pustolovinama. Serija slikovnica o Zvrčku i Mljacu sadrži više slikovnica a ja ću vam danas predstaviti dvije: „Za Božić sam sigurno doma“ i „Samo da bude snijega“.


Za Božić sam sigurno doma

Božić stiže u Šljukino Gnijezdo i Zvrčko je počeo s pripremama.. a Mljaca još nema. On je zapeo u snježnoj oluji kilometrima daleko od kuće i tko zna hoće li se uspjeti na vrijeme vratiti u Šljukino Gnijezdo…no iznenada mu u pomoć stiže tajanstveni putnik…

Kad je Mljac napokon sletio u Boston, padao je snijeg i bilo je vrlo kasno. Sve je stalo, čak i vlakovi, i autobusi, i taksiji. Obećao sam Zvrčku da ću večeras biti doma, pomislio je Mljac.


Ova lijepa božićna slikovnica sigurno će vam se uvući pod kožu pri prvom čitanju. Ono što mi se osobito dopalo je način pisanja priče. Razglednice, brzojavi i „običan“ tekst izmjenjuju se u slikovnici i time ju definitivno čine drugačijom. Prekrasne ilustracije lijepo dočaravaju čarobni blagdanski osjećaj. I ne možete ne navijati za Mljaca. Pa kakav bi to tužan Božić bio u Šljukinom gnijezdu ako on ne stigne? Ova slikovnica potaknut će vas da s djecom razgovarate o obitelji, prijateljima i njihovoj važnosti – pogotovo u ove blagdanske dane. Jer iako su ukrasi, kolači i darovi dio božićne čarolije- koliko je to zaista važno ako tu čaroliju nemamo s kime podijeliti?


Samo da bude snijega

Božić ponovo kuca na vrata Šljukinog Gnijezda. No Zvrčko i Mljac našli su se u velikim problemima… Osim što od snijega nema ni S svaki od njih pita se koji dar pokloniti svome najboljem prijatelju. Definitivno nešto posebno.. a što?

I ova slikovnica (kao i sve iz ove serije) odlikuje se lijepim ilustracijama koje jednostavno morate promatrati… i uživati u njima.. i ova slikovnica je božićne tematike, ali priča jednu drugu priču. Oba praščića brinu se što pokloniti svom prijatelju… žele pokloniti najbolji dar… i podsjećaju nas da je bitna gesta.. najbolji dar je onaj koji darujemo iz srca, ljubavi.. najbolji dar je onaj koji pokazuje koliko zapravo poznajemo osobu kojoj ga darujemo i koliko smo se spremni potruditi pronaći ga ili izraditi..


Htio je Zvrčku prirediti krasno iznenađenje za Božić, najbolji dar koji mu je ikad dao. Znao je da je najbolji dar obično nešto što sam izradiš, neki jedinstveni čmrčak, a ne samo kakva mrdavica koju možeš kupiti u trgovini.

Koji je vaš najbolji dar koji ste dobili? Izrađujete li ikada sami darove?

DOB: 3 +

UVEZ: tvrdi

IZDAVAČ: Algoritam, Zagreb

AUTOR: Holly Hobbie

PREVODITELJICA: Lara Holbling Matković

O AUTORICI: Holly Hobbie bavi se pisanjem više od trideset godina, autorica je i višestruko nagrađivane serije slikovnica o Zvrčku i Mljacu (Toot & Puddle). Majka je četvero odrasle djece.

Ostale slikovnice iz serije:
              Čarobna Zlata , Dar za Mljaca,  Da si barem tu, Na vrhu svijeta, Nova prijateljica,  
         Ti si moje sunce, Zvrčko i Mljac

Primjedbe

Popularni postovi