DASHER

 


Slikovnica koju već par godina imam na engleskom i koja mi se jako svidjela je Dasher.  A ne mogu vam opisati koliko sam bila sretna kada sam vidjela da ju je nakladnička kuća Planet Zoe pripremila za nas... Dasher je prekrasna priča o tome kako su sobovi počeli vući saonice Djeda Mraza i nikako ju nemojte propustiti.

Za sobove Djeda Mraza sigurna sam zna svako dijete i sa željom iščekuju njegove saonice i darove koje u njima skriva.  No jeste li znali da davno, davno prije, kada još nije ima toliko darova za isporučiti, Djedičine saonice nisu vukli sobovi nego jedan konj imena Silverbell. No svake godine broj djece je rastao i s time i broj darova, a saonice su bivale sve teže. Djedica je znao da će njegov konj uskoro trebati pomoć. A ta pomoć ukazala se u obliku hrabre Dasher i njene obitelji. A ova prekrasna slikovnica priča nam upravo tu priču.

 
Dan za danom pod budnim Finneganovim okom, obitelj sobova razdragala bi publiku gdje god bi se pojavila. Dasher je voljela svoju obitelj. Voljela se družiti s djecom koja su uvijek bila dobra prema njoj. Ponekad bi je čak hranila mrkvicama, a mrkvice je naprosto obožavala. Ali noću, kad bi drugi pozaspali, ona je ležala budna, promatrala sjajnu zvijezdu u daljini i čeznula za oštrim, svježim zrakom i hladnim pokrivačem od bijeloga snijega.

Sobica Dasher i njena obitelj živjeli su s putujućim cirkusom i menažerijom J.P.Finnegana i život im baš nije bio lak.. Naviknuta na težak rad, Dasher je uvijek sanjala bolji život za sebe i svoju obitelj. Maštala je o tome da ode na mjesto o kojemu im je pričala njena majka – mjesto na kojemu je zrak bio hladan i oštar, a zemlja prekrivena snijegom. I jedne večeri, kada joj se za to ukazala prilika Dasher pobjegne u potrazi za boljim životom. Lutajući šumom u jednom trenu gleda Djeda Mraza i njegova umorna konja koji se mučio vući teške saonice. Naviknuta na vuču teških kola Dasher se odluči pomoći Djedici i ubrzo i on pomogne njoj.  Uskoro joj se pridruži cijela njena obitelj te oni postanu poznati sobovi za koje danas zna svako dijete – Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner i Blitzen.

U božićno jutro, nakon što su razdijelili sve igračke, vratili su se na Sjeverni pol. Ondje sretano žive i dan danas. Ondje gdje je zrak oštar i svjež. Ondje, gdje zemlju prekriva hladan i mek pokrivač od bijeloga snijega.


Ova prekrasna priča s divnim ilustracijama oduševiti će svakog knjigoljupca – a posebno vas koji volite božićne slikovnice. Matt Travers oduševio me svojim načinom pričanja priče i ilustracijom i iskreno se nadam da će nas Planet Zoe počastiti s još jednom njegovom božićnom slikovnicom naslova Red and Lulu. A dok se nadamo mi ćemo uživati u Dasher.

 

DOB: 4+

Tvrdi uvez, 40 str.

Autor i ilustrator: Matt Tavares

Prijevod: Dunja Flegar

Izdavač i cijena: Planet Zoe, 2022 – 119,00kn

Primjedbe

Popularni postovi