BOŽANSTVENA KOMEDIJA

Kada netko spomene Dantea prvo mi na pamet pada naravno njegova Božanstvena komedija ( Commedia divina). Najpoznatije Danteovo djelo koje se smatra i centralnim epskim spjevom talijanske književnosti, posljednjim velikim književni djelom srednjeg vijeka i prvim velikim djelom koje nagovješćuje renesansu. Božanstvena komedija posebno je djelo za koje malo tko nije čuo. Nedavno je Školska knjiga, povodom 700 godina Danteove smrti izdala ovu ilustriranu i naravno pojednostavljenu slikovnicu Božanstvena komedija – Prvi korak kroz mračnu šumu koju vam danas želim predstaviti. Velikog formata, zanimljivih ilustracija jednostavno vas zove da ju uzmete s police i zavirite u nju.

Pjesnik Dante Alighieri putuje svijetom mrtvih. Siđe niz preokrenuti stožac pakla, dođe do središta Zemlje i zatim se opet popne i ugleda brdo čistilišta. Uzvere se na nj i poto se uspne još više, sve do raja. U svakom od tih svjetova Dante sreće duše prokletnika, zatim duše pokajnika i naposljetku duše blaženika te razgovara s njima. 


Daniele Aristraco i ilustrator Marco Soma Danteovo remek djelo približili su mladim čitateljima i stvorili prekrasan uvod u njegov svijet. Autor slikovnIce zapravo nam priča priču o svom doživljaju Božanstvene komediju, kada ju je prvi puta počeo čitati i kako ju je doživio te nam na djetetu primjeren način opisuje o čemu se u ovom djelu radi..

Pa ipak, svi mi idemo dalje. Pouzdajemo se u svoju nejaku svjetiljku, u predosjećaj, i vjerujemo da ćemo prije ili poslije pronaći izlaz iz mraka. Zašto je Dante odlučio ući u mrkli mrak, u najgušću tamu smrti, i ispričati što je vidio? Bio je prema svemu sudeći vrlo hrabar pjesnik.


Kako čitate slikovnicu primijetiti ćete kako se na svakoj stranici nalazi ilustracija koja opisuje jedno pjevanje (na samom kraju knjige nalazi se i točan prikaz svih ilustracija i koje pjevanje predstavljaju) te se na lijevoj strani nalazi tekst autora koji nam priča priču o Danteu i Božanskoj komediji, dok se u desnom donjem uglu nalazi zastavica s citatom iz tog pjevanja koje je oslikano.

Meni osobno se jako svidio ovaj način predstavljanja važnog književnog djela jer mislim da može poslužiti kao odličan uvod u kasnije čitanje Božanstvene komedije, ali i način da i mlađa djeca upoznaju neka važna djela svjetske književnosti.

Ovo je slikovnica koju preporučam malo starijim mališanima, a li i vama odraslima koji volite lijepu knjigu i slikovnicu.

DOB: 12+

tvrdi uvez, 40 str.

Autor: Dante, Daniele Aristarco

Ilustracije: Marco Soma

Prijevod: Snježana Husić

Danteove stihove prepjevao - Mate Maras

Izdavač i cijena: Školska knjiga, 2021. - 85,00kn

Primjedbe

Popularni postovi