IZGUBLJENA LUTKICA


 Slikovnice koje za nas priprema izdavačka kuća Evenio često govore o osjećajima i načinom kako se s njima nositi. Slikovnica Izgubljena lutkica priča je tako o gubitku, tuzi, i osjećaju pripadnosti. Ovo je priča ispričana prema nepotvrđenom događaju koji se kako u slikovnici piše dogodio slavnom Franzu Kafki u jesen 1923. Naime, dok je sa svojom djevojkom Dorom Diamant živio u Berlinu svakoga je dana šetao Steglitz parkom, mjestom gdje je ova priča navodno započela... S obzirom da ne postoje stvarni dokazi da se ova priča uistinu dogodila, osim Dorine usmene predaje, priča je napisana tako da postoji mogućnost da je stvarna ali i da nije..

A priča ide ovako... 

Jednoga dan gospodin Franz je šetajući parkom sa svojom prijateljicom Dorom susreo uplakanu djevojčicu koja je izgubila svoju lutkicu.


Okrenuo se oko sebe i ispred šarenog vrtuljka ugledao djevojčicu koja je glasno plakala. Njezina ramena pomicala su se gore – dolje, lice joj je bilo mokro od krupnih suza i činilo se kao da ne može doći do daha. U gospodinu Franzu odjednom se sve drugo utišalo. I pjesmica vrtuljka, i graktanje patki i labudova, i smijeh i razgovori šetača. Privučen njezinom tugom prišao je djevojčici da je upita što ju je toliko rastužilo.

Uvidjevši koliko je djevojčica bila žalosna, gospodin Franz odluči objasniti djevojčici kako je lutkica otišla na putovanje i da nije zaboravila svoju djevojčicu. Svakoga je dana Franz djevojčici nosio i čitao pisma koja joj je pisala lutkica. Pisma u kojima su bile opisane lutkine avanture i dogodovštine.

Prije nego što je išta izgovorila, gospodin Franz je Greti obećao da će je ponovo potražiti čim stigne prvo lutkino pismo s njezina putovanja...

...Kad je gospodin Franz pročitao pismo, Greta je bila malo zabrinuta jer je uvijek mislila da lutkica pripada samo njoj i ona lutkici. Ali bilo joj je drago da je lutkica dobro i da su ti nepoznati ljudi ljubazni prema njoj.


Priča Izgubljena lutkica zaista me raznježila. Ilustracije su mi jako lijepe, nekako „starinske“ ali zamijetiti ćete kako su svi likovi nacrtani kao životinje – gospodin Franz znakovito je predstavljen kao kukac. J

Ova lijepa priča govori nam o gubitku, tuzi, prolaznosti ali i nadi. Nadi da unatroč tome što nam se ponekada neke situacije čine tužnim i postoji nada da će one potaknuti nešto lijepo. Jer iako je djveojčica bila tužna zgob gubitka lutkice veselila se njenim pismima. Njena tuga potaknula je Franza da učini jedno vrlo lijepo i nesebično djelo.

Za ovu divnu slikovnicu imate moje velike preporuke.

 

DOB: 6+

Tvrdi uvez, 36. str

Prepričala: Jelena Kovačić

Ilustracije: Tomislav Zlatić

Izdavač i cijena: Evenio, 2021. – 129,00

Primjedbe

Popularni postovi