VIKINŠKI MITOVI


Već nekoliko dana uživam u ovoj krasnoj knjizi. Nekoliko dana ne zato što ju ne bi mogla pročitati u dahu već zato što u njoj želim uživati. U priči i ilustraciji. I iako volim mitove i mitologiju zapravo sam svoje uživanje u njima bazirala na grčkoj i rimskoj mitologiji i time si uskratila jedan poseban svijet – svijet u kojem sam upoznala neke nove bogove, čudovišta i junake.


Vikinški mitovi prekrasna je ilustrirana knjiga koja nas uvodi u svijet u kojem raste moćni jasen Yggdrasil koji spaja devet svjetova u kojima žive različiti bogovi, stvorenja i narodi. Čitajući knjigu upoznati ćete se s legedama o Odinu, Suncu i Mjesecu, vukovima Skoll i Hati, Thoru, Lokiju, Freyji i mnogim drugim bogovima i čudovištima.

Normani su vjerovali da čudne i moćne utvare lebde nad bojnim poljima, prate putnike na dugim putovanjima i da su čak prisutne pri rođenju svakoga djeteta. Posvuda postoje nevidljive sile i utvare koje upravljaju sudbinama i uvjetuju sreću, i dobru i zlu.

Knjiga je bogata raznim pričama te upotpunjena svojevrsnim prikazima likova na kojima možete pročitati više o određenom mitološkom biću, njegovim sposobnostima i posebnostima.


Sve što počinje mora i završiti – dan postane noć, ljeto popusti pred zimom, zeleno lišće posmeđi. Normani su to shvaćanje života i smrti primijenili i na svoje bogove. Njihovi bogovi nisu besmrtni. Mogu ih ozlijediti ili čak ubiti.

Ragnarok . neizbježna božja kob – visi nad njima kao olujni oblak i baca sjenu koju nikad ne mogu sasvim zanemariti.

Ovu vam knjigu, pogotovo ako volite mitologiju zaista preporučam, sigurno će vam se svidjeti. Meni svakako je. 😊

 

DOB: 7+

tvrdi uvez, 144 str.

Autor: Matt Ralphs

Ilustracije: Katie Ponder

Prijevod: Hana Greta Matković

Izdavač i cijena: Znanje, 2021. – 150,00kn

 

Primjedbe

Popularni postovi