PALO S NEBA


Prva slikovnica braće Fan koju sam čitala bila je Noćni vrtlar. I već na prvom čitanju sam se u nju bespovratno zaljubila. Slikovnica koja me oduševila svojom ilustracijom, ritmom i samim konceptom te porukom koju nosi..  jednako je bilo i sa slikovnicom ----. Braća Fan su autori i ilustratori čije me slikovnice jako vesele i kojima se posebno veselim. Nedavno je izdavačka kuća MeandarMedia izdala i treću slikovnicu ovog dvojca naslova Palo s neba i mi smo jedva dočekali da zaviriti u nju. Oduševljenje nije izostalo.

Jednog je četvrtka to palo s neba.

To, nešto, uzrokovalo je veliku pomutnju u svijetu kukaca koji su se jako trudili odgonetnuti što bi baš TO moglo biti. U njihov sivi svijet palo je nešto obojeno i okruglo i čuđenju nije bilo kraja. Bubamara, Gusjenica, Štapićnjak, Žaba, Kotrljan, Smrdljivi Martin, Skakavac, Lumin moljac divili su se neobičnoj kugli i iznosili svoje teorije.

Bubamara se odmarala na listu kad je to sletjelo. „Sve sam jako dobro vidjela. Triput je odskočilo, a onda se malo kotrljalo i stalo“, rekla je. Gusjenica je tvrdila da je odskočilo samo dvaput. Svi su se složili da je to nešto najčarobnije što su ikada vidjeli.

No u jednom trenutku do kugle je došao i Pauk koji je odlučio TO pokazati svima.  Ispleo je mrežu i kuglu izložio tako da su je mogli vidjeti svi koji su platili ulaznicu. A takvih je bilo sve više. I kako je interes za izložbom rasao tako je rasla i cijena ulaznice. A Pauk biznismen bio je naravno sretan.

Posjetioci su pristizali odasvud. Čudograd je bio još čudesniji noću, zahvaljujući Krijesnicama koje su  unajmljene da obasjavaju izložak. Stvorio se dug red, pa je Pauk mudro povisio cijenu ulaznice. Samo je nekoliko kukaca pritom negodovalo.

Sve dok se nije desila Neočekivana katastrofa i ukrala Čudo te ga vratilo na nebo.


No Pauk se nije predao... pronašao je druga čuda koja su pala s neba, ispleo je nove mreže i napravio nove izložbe koje su kukci došli gledati...

Braća Fan svaki put me jednako oduševe i njihove slikovnice zaista smatram vrijednim primjercima koje bi trebali imati u svojoj biblioteci. Svaka ima svoju priču, uvijek životnu i uvijek važnu. Ilustracije su uvijek bogate, a likovi bilo ljudski ili životinjski s toliko jasnim izrazima lica da im s njih možete pročitati svaku emociju. Palo s neba priča je koja nam tako vješto govori o pohlepi, brzoj i lakoj zaradi  i ljudskim vrijednostima.. priča koja će vam dugo ostati u mislima.

Velike preporuke!

 

DOB: 4+

Tvrdi uvez, 50 stranica

 Napisali i ilustrirali: braća Fan

Prijevod: Vanda Mikšić

Izdavač i cijena: MeandarMedia, 2021. -

Primjedbe

Popularni postovi