ZAŠTO SVE UMIRE?


Nakon tri odlične slikovnice koje su do sada izašle u serijalu Prva pitanja i odgovori koje smo već pročitali uzduž i poprijeko, nedavno je izašla i četvrta  naslova Zašto sve umire?.

Kao što i sam naslov govori, u ovoj slikovnici naglasak je na kraju jednog životnog ciklusa. Kako čovjeka, tako i biljaka i životinja. Kao i ostale slikovnice iz ovog serijala i Zašto sve umire? bogata je zanimljivim pitanjima i odgovorima na ista te prozorčićima koji čitanje čine zanimljivijim.

Slikovnica je podijeljena u 6 poglavlja – Zašto sve umire?, Je li u redu razgovarati o smrti?, Što se dogodi kada netko umre?, Smijem li vrištati, plakati i skriti se?, Kako mogu prestati biti tužan? I Sretne uspomene koja se sastoje od još nekoliko potpitanja pomoću kojih se djetetu pokušavaju približiti pojmovi umiranja, tuge, žalosti, kao i što je to pogreb, što se događa s tijelom nakon smrti, te kada će život opet biti normalan, te mnoga druga pitanja…


            Što mogu reći svom prijatelju?

Razgovaraj o svemu o čemu inače razgovarate, ali ne brini se ako ti prijatelj ne bude odgovarao. Možda mu je umjesto razgovora potreban zagrljaj.

Iako se mi roditelji uvijek trudimo svoju djecu štiti od samog pojma smrti, na žalost, ona je sastavni dio života i uvijek je prisutna. No objasniti je djetetu često nije jednostavno… Zato ovu slikovnicu u kojoj su postavljena brojna pitanja koja bi dijete moglo postaviti svome roditelju ili o njima razmišljati smatram jako korisnom i dobro došlom svakom roditelju, učitelju, odgojitelju i svima onima koji se bave djecom i koji bi se mogli naći u situaciji da s njima o tome razgovaraju. Slikovnica je vrlo nježna, sadrži  jasne i djeci primjerene odgovore te je bogata lijepim ilustracijama koje privlače djetetovu pažnju.

Zašto se noću često lošije osjećam?

Zato što tvoj um tad ima više vremena za tužne misli. Pokušaj se udobno smjestiti i ušuškati uz lijepu priču za laku noć. Kad ti bude toplo i osjetiš da si pospan, ugasi svjetlo.


U slikovnici je jako lijepo objašnjeno kako je u redu plakati, biti ljut, osjećati se tužno, ali i načini na koji možemo pomoći sebi i prijatelju kako bi te emocije trajale što kraće.

Jako mi se sviđaju slikovnice iz ovog serijala te sam naravno išla gledati kojih još sve ima i oduševila se.. nadam se da će nam ih Profil pripremiti još – sve mi izgledaju vrlo zanimljivo i korisno.

A do tada, uživajte u četiri slikovnice koje su izašle do sada –  Što je kakica? , Što su to bakterije i virusi?, Zašto trebam prati zube? i naravno Zašto sve umire?.

 

DOB: 3+

Tvrdi uvez, kartonska slikovnica, 12 str.

Autorica: Katie Daynes

Ilustracije: Christine Pym

Prijevod: Tanja Konfronta

Izdavač i cijena: Profil knjiga, 2021. - 69,00kn





 

Primjedbe

Popularni postovi