OSJEĆAJTE SE KAO KOD KUĆE


U izdanju Školske knjige nedavno je izašla hrpica divnih noviteta među kojima se našla i ova slikovnica naslova Osjećajte se kao kod kuće.

Odmah me privukla svojom naslovnicom i jedva sam čekala zaviriti među njene stranice otkriti kakve sve ljepote skriva. Osobno jako volim slikovnice i knjige u kojima možemo putovati svijetom i otkrivati nova čuda bez da smo se pomakli iz udobnosti našega doma, a ova slikovnica nudi nam upravo to.

Ovaj je neboder visok 106 metara i ima 30 katova. Pogledate li s vrha, ljudi u podnožju izgledaju poput sićušnih užurbanih točkica. Svake večeri gledam kako se pale svjetla grada. Milijuni i milijuni točkica, a svaka je od njih  jedan dom u gradu u kojemu i ja živim. Vi mene ne možete vidjeti, ali ja vas mogu. Ja sam Lenny i živim na 30. katu.


Čitajući ovu knjigu otkriti ćete kako iznutra i izvana izgledaju pomalo neobična mjesta za život. Prvo ćemo otkriti kao je to živjeti u igluu u Kanadi, kako se gradi i s kojim se problemima nose njegovi stanovnici. Zatim putujemo u Njemačku, u prekrasan dvorac, velikih kamenih zidina. Otvorite duple stranice i zavirite u njegovu unutrašnjost – što sve vidite? 😊

Iduća postaja je Kambođa. Na četiri stranice otkivamo kako je to živjeti u sojenici, te kako život ovdašnjih stanovnika izgleda u vrijeme niskog i visokog vodostaja. Zaviriti ćemo i u neboder u New Yorku, kućicu na drvetu u Vanuatuu, vjetrenjače u Nizozemskoj, siheyuanu u Pekingu, kanalski brod u Londonu, špiljske kuće u Tunisu i za kraj jutru u Mongoliji.


Plutajući kreveti

Ovi brodovi ne plove oceanima nego uskim kanalima u Velikoj Britaniji. Široki su do  1,8 metara, a dugi do 22metra. Unutra nema puno prostora pa imamo samo ono što nam je doista potrebno. Ni manje ni više od toga.

Slikovnica je bogata prekrasnim ilustracijama punim zanimljivih detalja, a svaki dom predstavljen je vrlo zanimljivo, te su istaknute njegove prednosti i mane. Vjerujem da će malim čitateljima, pa i vama koji s njima čitate biti jako zanimljivo zaviriti u svaki od ovih neobičnih „kuća“ i zamisliti kako bi se vi u njima snašli. Meni osobno divno je vidjeti koliko slobode kretanja neke od njih nude, sigurno je zanimljivo buditi se na različitim mjestima i nositi svoj dom sa sobom…

Nakon čitanja ove slikovnice predlažem vam da zajedno s djecom popričate o mjestima za život koje su u ovoj knjizi upoznali, možda bi mogli nacrtati i svoj dom iz snova. Neka mašta radi, tko zna, sve je moguće… 😊

Imate veliku preporuku za ovu edukativnu slikovnicu. 


DOB: 6+

tvrdi uvez, 48 stranica

Autor i ilustrator: Signe Torp

Prijevod: Vedran Pavlić

Izdavač i cijena: Školska knjiga, 2021. – 109,00kn


 

Primjedbe

Popularni postovi