PINOKIO


 Koliko puta ste već čitali ili svojoj djeci pričali priču o Pinokiu, lutku kojega je napravio siromašni majstor Đepeto i koji je silno želio postati pravi dječak. Priču koju često spominjemo kada želimo podučiti svoju djecu da nije dobro ni lijepo lagati, uzviknemo „narast će ti nos kao Pinokiu“, priču koja čitatelje uči kako naivnost i nevinost djeteta može biti opasna, bajkovitu priču o stvarnosti.

Pinokio je svjetski slavna priča Carla Collodija koja je postala slavna u cijelome svijetu i koju smo već mogli pročitati u raznim izdanjima. Znate li da su priče o ovom nestašnom dječaku u početku izlazile u novinskim nastavcima od srpnja 1881. pa do veljače 1882., a tek je u veljači 1883. priča objavljena u obliku knjige?


Pinokio nije stigao ni do školskih vrata, a već je naletio na dva neobična neznanca: mačka slijepog na jedno oko i šepavog lisca. Na prvi su pogled obojica izgledala gizdavo i otmjeno u svojim skupim odijelima, ali kad bi se malo pažljivije zagledali, primijetili biste poderotine na njihovim kaputima i podao sjaj u očima. Ta su dvojica imala zle namjere!

Neću vam prepričavati cijelu priču Pinokia, koju vjerujem već svi znate ali želim naglasiti kako je ovo posebna slikovnica u kojoj jasno doživljavamo psihološku, a na kraju i fizičku transformaciju lika, u ovom slučaju lutka, iz naivnog, povodljivog, tvrdoglavog i lažljivog u dobrog i hrabrog dječaka. Njegova transformacija događa se najviše zbog njegovih roditelja – oca Đepeta koji ga je stvorio iz drveta i Plave vile koja ga uči razlikovati dobro i zlo, te mu na kraju priče postaje majka. Pinokio uči na svojim greškama ali poanta priče je i da je važno slušati roditelje koji su mudriji i iskusniji. Iako naše upute ponekada nisu tako zabavne i jednostavne.

Danas vam želim predstaviti verziju koja me oduševila svojim prekrasnim, zaista posebnim ilustracijama u kojima će te uživati i vi i vaša djeca. Divne ilustracije ilustratorice An Leysen odišu nekom posebnom čarolijom i jednostavno ih ne možete prestati gledati. Tekst je divno prepričan i lijepo balansiran s ilustracijama koje su zaista prelijepe. Mislim da mi je ovo jedna od najljepših slikovnica Pinokio koje sam vidjela.


Oh, ali ja već jesam dobar i poslušan. – odgovorio je Pinokio. No prije nego što je dovršio rečenicu, nos mu je ponovo počeo rasti. Pinokio se zacrvenio i postiđeno šapnuo: - Pa, barem ponekad…ali…trudim se. – Znam to. – nasmijala se Vila. – No morat ćeš se potruditi još i više. Zatim je Pinokiju čarolijom vratila nos na pravu dužinu.

Ova slikovnica je prava poslastica i imate moje velike preporuke za nju.

 P.S. Naravno odmah bacila pogled ima li ilustratorica ove divnoće još slikovnica.. i da, ima.. I to Orašara, Ljepoticu i zvijer i Babu Jagu. Želim ih sve! 😊 


DOB: 4+

tvrdi uvez, 64 str.

Ilustracije: An Leysen

Izdavač i cijena: Profil knjiga, 2021. – 99,00kn

Primjedbe

Popularni postovi