UPOZNAJ ZAGREB

 

Volim Zagreb. I volim knjige o Zagrebu. A ovo je jedna zaista divna i zabavna knjiga uz koju će te moći detaljnije upoznati Zagreb i njegovu prošlost. Uživala sam čitajući ju i otkrivajući neke informacije koje do sada nisam znala..

Knjiga se sastoji od pet poglavlja – Što je bilo prije Zagreba, Počeci grada, Današnji Zagreb, Što pogledati i A sada kreni u kojima možete otkriti mnoštvo zanimljivosti o Zagrebu.

U prvom poglavlju možete pročitati što se na zagrebačkom području nalazilo prije jaaaaako puno godina – pračovjek, mamut, kit, rimljani… svi su oni nekada bili stanovnici ovog područja i njihovi su ostaci ovdje pronađeni.


Počeci grada podijeljen je u pet podpoglavlja u kojima će te moći pročitati više o Kaptolu, zagrebačkoj katedrali, Gradecu, Manduševcu, načinu života u gradu, nepogodama koje su ga zadesile, zagrebačkim novotarijama, gradskom prijevozu, zagrebačkim legendama, vješticama (coprnicama) i drugom.

Naziv Zagreb isprva se odnosio samo na mali dio današnjeg grada – na kaptolsko naselje u blizini stolne crkve. Susjedno naselje, s druge strane potoka Medveščaka, zvalo se grad na brdu Grič. O porijeklu naziva Zagreb postoji nekoliko legendi, ali nijedna nije povijesno utvrđena. Najpopularnija je priča o umornom banu koji je dojahao do izvora i od djevojke Mande zatražio vodu. „Mando, dušo, zagrabi“, rekao joj je. Po tome je izvor vode kojim su se opskrbljivali Zagrepčani nazvan Manduševac, a grad je dobio ime Zagreb.


U idućem poglavlju  (Današnji Zagreb) pročitati će te više o Gornjem i Donjem gradu, Novom Zgrebu, zagrebačkim parkovima, poznatim sportskim centrima, trgovima, kazalištu, crkvama, muzejima. Šetati od Kamenitih vrata pa do Arene.

Zatim je tu poglavlje „Što pogledati“ u kojem se nalazi popis popularnih kazališta, kina, festivala, muzeja i ostalih događanja. Naći će se tu za svakoga po nešto.

Na kraju se nalazi i popis nekih zanimljivih obilazaka s vodičem na koje se možete uputiti i vidjeti Zagreb i drugačijim očima.


Ova knjiga mi je zaista odlična. Sadrži brojne zanimljive informacije popraćene divnim fotografijama grada. Lijepo mi je listati i uživati u nekim prizorima koji su mi poznati ali i otkrivati ono što nisam znala. Čitajući ju, djeca će otkriti pregršt zanimljivosti o Zagrebu, njegove tajne  i povijest. I pri tome uživati. A nakon čitanja, svakako prošećite njegovim ulicama i osjetite grad. Ponesite sa sobom i ovu knjižicu, sjednite na klupicu i uživajte. Ovakve knjige su prave male riznice znanja..

 

DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 100

Autorica: Vesna Stričević

Izdavač i cijena: Naklada Nika, 2015. – 120,00

Primjedbe

Popularni postovi