MJESTA IMA NA METLI SVIMA


Vjerujem da ste svi već čitali simpatičnu priču o vještici i pustolovini u kojoj ju je skoro pojeo zmaj ali je stekla i neke nove suputnike.

Ako kojim slučajem još niste čitali, priča ide ovako. Jednoga dana vještica i njena mačka krenu na put na čarobnoj metli. Leteći na metli dobronamjernu vješticu naleti vjetra nikako nisu štedjeli. Najprije joj je odletio šešir, zatim je izgubila mašnu iz kose, a na kraju joj ispadne i štapić.

Bijaše vještica jedna

 u nje dug šešir i mačka,

kosa joj bijaše riđa,

pletenica podugačka.

Svaki put kada bi joj vjetar otpuhao neku voljenu stvar vještica bi se spustila sa svojom metlom i dala u potragu. I svaki put bi njenu dragocjenost pronašao netko drugi – pas, ptica i žabac, koji ubrzo postanu njeni suputnici.

No ni tu priči nije kraj. Metla, otežala od novih članova, u jednome trenutku pukne napola. Životinje se strmoglave u močvaru, a vješticu vjetar odnose taman pred ralje strašnoga zmaja koji je baš naumio jesti vješticu i čips uz čaj.


I tko zna što bi se dogodilo da se ubrzo pred njim ne pojavi strašna zvijer i ne otjera ga.

A ta strašna zvijer bili su upravo vještičini prijatelji…

Na kraju slikovnice svi zajedno naprave čaroliju i stvore novu leteću metlu sa svim dodacima. I naravno, odlete u nove pustolovine.

„Tako je!“ vještica vrisnu

 i svi se na metlu požure.

Ona potapša držalo

 i zuuum! evo ih, jure.

Ovo nam je jedna od najdražih slikovnica genijalnog dvojca Julie Donaldson i Axela Schefflera. Pročitala sam ju već nebrojeno puta i još uvijek me jednako oduševljava. 

A oduševila me i nova kartonska slikovnica Mjesta ima na metli svima koja je nedavno izašla u izdanju Ibis grafike. Taman za malene ručice, puna iznenađenja u obliku povlačilica na svakoj stranici. Iako nema puno teksta, sasvim je dovoljno za shvatiti priču i uživati u njoj. Odlična slikovnica za najmlađe, taman kao mali uvod u ovu veću „pravu“ slikovnicu. 😊 Ako čitamo ovu priču obavezno su kod nas obje slikovnice i paralelno ih listamo. Mom Jakobu se jaaako sviđa!

Autorica: Julija Donaldson

Ilustracije: Axel Scheffler

Prijevod: Krešimir Krnic

Izdavač: Ibis grafika

 

Primjedbe

Popularni postovi