LOTA I KRALJ

 

Prije mnogo, mnogo godina živio je jedan kralj. Zvao se Petar. Njegovo kraljevstvo je bilo toliko veliko da ni u najbistrijim i najljepšim jutrima kraljev pogled ne bi mogao dosegnuti najudaljenije šume i livade. Živio je u veličanstvenom bijelom dvorcu. Kamene kule dodirivale su nebo pa bi se često velika zlatna kraljevska zastava vijorila iznad oblaka.

Ovako počinje ova lijepa, poučna bajka o jednom kralju, oholoj kraljevni i neobičnoj djevojci…

Kralj Petar bio je dobar i milostiv. Djeca su u njegovu kraljevstvu mogla slobodno trčati pored njegova dvorca, a njegovi podanici bili su sretni. Jednoga dana kralj se odlučio oženiti i to upravo za kraljevnu Ivu, djevojku rijetke ljepote. Petar se zaljubio. No kraljevna nije bila milostiva kao on. Uživala je ona u bogatstvu kraljevstva, ali ne i u dječjoj igri u okolici dvorca. I tako je kralj Petar polako počeo zatvarati svoje dveri za ostale ljude i bivao sve oholiji zasljepljen princezinom ljepotom. A kako je kraljevo srce bivalo sve ružnije, tako je i Bijeli dvora postajao sve više i više siv. I ništa ga nije moglo pobijeliti. Mijenjao se kralj, mijenjao se i dvorac.

Sve što je oku lijepo, ne mora nužno krasiti istinska ljepota koja dolazi iznutra. I sve što oku nije lijepo,

 ne znači da istinskom ljepotom ne bi pošumilo cijeli svijet.


Čitajući dalje ovu divnu priču u jednom trenutku upoznajemo i neobičnu djevojku Lotu, naizgled prosjakinju ali s čarobnim moćima. Djevojku koja će promijeniti kraljevu sudbinu i učiniti da dvorac ponovo postane lijep i bijel. Kako? E to želim da pročitate sami. Želim da uživate u ovoj bajci jednako kao i ja…

Ovo je prekrasna bajka koja nas podsjeća da ona istinska sreća nije u materijalnim stvarima. I da ono što ne ja prvi pogled jako lijepo izvana iznutra ne mora biti takvo. Podsjeća nas i na to da uvijek budemo vjerni sebi i svojim uvjerenjima, jer jedino tako možemo biti sretni.


Za ovu knjigu imate moje velike preporuke. Ja sam ju pročitala nekoliko puta i svaki puta sam jednako uživala i otkrila neku novu misao. Divna, poučna priča, obogaćena zanimljivim ilustracijama. Pročitajte ju za sebe ili ju čitajte svojim mališanima, uživati ćete.

 


DOB: 9+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 73

Autorica: Andrea Debak

Ilustracije: Boris Kugler

Izdavač i cijena: HDKDM – klub prvih pisaca, 2020. – 100,00kn

Primjedbe

Popularni postovi