Mali ljudi, VELIKI SNOVI

 

Nakon što su nas iz Školske knjige ugodno iznenadili prekrasnom slikovnicom o Zahi Hadid iz novog serijala Mali ljudi, VELIKI SNOVI morali smo svoju kolekciju dopuniti s još dvije slikovnice o divnim ženama Coco Chanel i Fridi Kahlo. U serijalu je izašlo ukupno šest slikovnica (Coco Chanel, Frida Kahlo, Zaha Hadid, Stephen Hawking, Dawid Bowie i Ada Lovelace) i definitivno ih želimo skupiti sve – prekrasne su.

Svaka slikovnica posvećena je jednoj osobi. Osobi koja je svojim trudom i radom uspjela utjecati na ovaj svijet i u njemu ostaviti svoj trag. Sve su to ljudi, i muškarci i žene, koji nisu odustajali od svojih snova i koliko god im je to ponekada bilo teško nastavili ići dalje. Njihove životne priče ukratko su predstavljene djeci.

Osobno, jako mi se sviđaju takve knjige i slikovnice koje svojim sadržajem ohrabruju malene da ne odustaju od svojih snova i ambicija. Takav stav važno je graditi od malena. A slikovnice poput ovih će im u tome pomoći.

Ja ću vam danas ukratko predstaviti tri slikovnice koje smo mi čitali i koje imamo doma:

ZAHA HADID

-        prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu za arhitekturu, velika inovatorica koja je projektirala niz građevina diljem svijeta. Služeći se računalnim inženjerstvom, projektirala je zgrade kojima se i dan danas divimo. Žena koja je ušla u „muški“ svijet arhitekture i pri tome ga poprilično uzdrmala morala se boriti protiv raznih predrasuda. No ništa ju nije omelo u tome da ostvari svoje snove.

 Mala Zaha bila je muslimanka koja je s obitelji živjela u Bgdadu – gradu u kojem se prošlost i budućnost isprepleću na čudesne načine.  Od najranije dobi, Zaha je sanjala o budućnosti…

Ilustracije: Asun Amar

 

COCO CHANEL

-        nezaobilazno ime u svijetu mode definitivno je velika Coco koja je i dan danas veliki uzor, ne samo mladim dizajnerima nego i svim zaljubljenicima u modu diljem svijeta. Francuskinja imena Gabrielle Bonheur Chanel bila je siroče koje su upravo časne naučile šivati kasnije je osnovala modnu kuću Chanel koja raste i dan danas.  

Coco je izrađivala sve više i više šešira, dok ih nije imala dovoljno da otvori salon šešira. Njezi suvremeni dizajn iznenadio je sve mademoiselles u Parizu.

Ilustracije: Ana Albero


FRIDA KAHLO

-        osebujna meksička umjetnica poznata po brojnim autoportretima. Sa šest godina oboljela je od dječje paralize te joj je jedna noga bila mršavija od druge. Kasnije je doživjela i autobusnu nesreću zbog koje je jedno vrijeme bila prikovana za krevet. Upravo u tom periodu Frida je počela slikati – najčešće samu sebe, stvarajući tako prekrasna umjetnička djela. Danas je također velika inspiracija mnogima.

 Kad je izložba stigla u Meksiko, Frida je bila toliko bolesna da nije mogla ustati iz postelje. No bilo je jasno da je u slikanju ništa ne može spriječiti – ni bolest, ni bol, ni slomljeno srce.

Ilustracije: Gee Fan Eng


Coco Chanel, Frida Kahlo, Zaha Hadid, Stephen Hawking, Dawid Bowie i Ada Lovelace redom su važna imena iz povijesti, svaki u drugom području. Modna ikona, umjetnica, darovita arhitektica, znanstvenik, genijalni glazbenik i  matematičarka i prva svjetska programerka nekada davno bili su samo djeca s velikim snovima. A sada su velikani za koje je čuo cijeli svijet. Međusobno potpuno različiti ukazuju na to da nije važno kojeg si spola, nacionalnosti, boje kože,… važno je samo koliko žarko želiš ostvariti  i živjeti svoj san.

Dodatan plus u slikovnicama je što ne na kraju svake slikovnice nalazi životopis s četiri fotografije osobe kojoj je slikovnica posvećena. Također, sviđa mi se i što su slikovnice ilustrirali razni ilustratori – naglašavajući različitost svake osobe o kojoj se piše.

Ovo su slikovnice koje vam od srca preporučam i zaista se nadam da ćemo imati prilike čitati još slikovnica iz ove edicije. Autorica Maria Isabel Sanchez Vergara napisala ih je puno. Ako vas zanima ovdje vam stavljam i link na intervju u kojemu autorica govori o tome što ju je inspiriralo da napiše ovu zbirku i malo o samoj zbirci. 

 

DOB: 5 +

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 32

Autorica: Maria Isabel Sanchez Vergara

Prijevod: Ozren Doležal

Izdavač i cijena: Školska knjiga, 2020. – 79,00

                                            Neke od slikovnica koje su do sada izašle na eng.  

Primjedbe

Popularni postovi