LASTA BEZ PAMĆENJA

 

Ova priča započinje u proljeće. A svi znamo što se u proljeće zbiva. Vraćaju se laste s juga. I tako je jednu večer jedan dječak s pračkom pogodio jednu lastu povratnicu koja je zbog toga pala u vodu. I tko zna što bi s lasto bilo da nije bilo jednog lisca koji ju je brzo iz nje izvukao.

Položio ju na meku travu pa vidio

da lasta ozlijedila je glavu.

 

Kad lasta probudila se iz

nesvjesnog stanja,

lisac pomisli – kakva li

olakšanja!

 

Lisac je počeo pričati lasti što joj se dogodilo no ubrzo je shvatio da ga lastavica gleda sva u čudu i da joj ništa nije jasno. Ubrzo je lisac shvatio u čemu je problem -  lastavica je izgubila pamćenje. Ne za ni tko je, ni što je i kamo bi trebala ići. I ovoga puta lisac odlučuje pomoći lastavici i odluči učiniti sve što može kako bi joj pomogao vratiti pamćenje.

Pa sad lisac provodio dane,

vježbajući lastu stvari razno razne.

 

Naučila ona od njega je dosta, pa na kraju

samo jedan mali problem osta.

 

Iako trudila se iz dana u dan,

Letenje i dalje ostalo je san.

 

I koliko god je jako željela poletjeti, lasta se nikako nije mogla sjetiti kako se to radi. Lisac je isprobao sve čega se moga sjetiti no ništa. Lastavica nikako nije mogla poletjeti. Sve do jednog dana kada je igrajući se s liscem vidjela svoje prijatelje lastavice. Što se nakon toga zbilo ostavljam vam da pročitate sami.

Lasta bez pamćenja jedna je od pet poučnih slikovnica iz serijala Male životinjske priče koje je napisala zadranka Sarah Stručić. I iako smo za sada čitali samo ovu definitivno ćemo se potruditi pročitati i ostale slikovnice ove autorice. Lasta bez pamćenja lijepa je priča s divnom porukom o važnosti prijateljstva, empatije i nesebičnosti. Slikovnica je pisana u stihovima s rimom, tako da je vrlo pamtljiva i lagana za čitanje. Samo se trebate udobno smjestiti i uživati u priči. Kao što smo i mi.

Ostale slikovnice iz ovog serijala su Deva ide na Sjeverni pol, Dabar sa zuboboljom, Bojažljiva sova i Kaos kod svinje za koje vjerujem da su također jednako simpatične i poučne. Svakako ćemo ih potražiti i pročitati u kakvim su se sve pustolovinama našle životinje.

 

DOB: 3+

UVEZ: tvrdi

Autorica: Sarah Stručić

Ilustracije: Nera Turčinović

Izdavač: Shtorija 2020. – 79,00kn

Primjedbe

Popularni postovi