SLIKOVNICE EMOCIJE: krivnja, sram, poniženje i razočaranje



Vjerujem da ste svi već čitali barem jednu od slikovnica iz serijala emocije koje su za nas pripremili iz izdavačke kuće Evenio. Do nedavno ste mogli čitati ukupno 16 slikovnica o emocijama po četiri iz svake skupine emocija: sreća, tuga, strah i ljutnja, a sada su se popularnoj kolekciji priključile još četiri slikovnice o emocijama krivnje, srama, poniženja i razočaranja. I jednako su odlične.

Prva slikovnica naslova Majmunica se osjeća posramljeno govori o tome koliko kritika može zaboljeti. Malena majmunica i njena mama odlaze u kino pogledati novi crtić kojemu se majmunica jako veseli. U kinu susreće i svoje prijatelje te postaje sve uzbuđenija i nemirnija. Njezino uzbuđenje polako izaziva nemir kod njene mame koja ju bezuspješno pokušava umiriti kako bi napokon sjela i pričekala da počne crtić. Mama se u jednom trenu oštrim i povišenim glasom obrati majmunici „- 
Majmunice, smiri se već jednom! Koliko ti puta moram reći?! Vidiš li kako tvoji prijatelji mirno sjede i čekaju da počne crtić? Vidiš li ikoga da skače i stalno nešto govori?! Samo se ti glupiraš i ružno se ponašaš. Sram te bilo!“  


Naravno, nakon što joj se mama tako obratila, majmunica se osjeti posramljeno, uplašeno i tužno. Ubrzo se ispričala mami koja shvati koliko je rastužila svoju kćerkicu te ju utješi i zajedno pogledaju crtić. Ova slikovnica govori o emociji srama koja se vrlo često javlja uz emociju krivnje i vrlo često ih je teško razlikovati.

Na kraju slikovnice nalaze se odlični savjeti za roditelje u kojima su lijepo objašnjene osnovne sličnosti i razlike između te dvije emocije. Dalje u tekstu detaljnije je objašnjena emocija srama u praktične savjete što učiniti u situacijama kada osjećamo sram.

Iduća slikovnica naslova Vučić osjeća krivnju lijepa je i razumljiva priča koja će djeci pomoći razumjeti kako se ponekada dogode situacije zbog kojih se možemo osjećati krivima, a tada je najvažnije zapamtiti što je to što nismo dobro napravili kako bi idući put postupili bolje i pametnije. U ovoj priči glavni lik je maleni vuk koji se igrao s prijateljima u vrtiću. U jednom trenutku zajedno s prijateljem dabrom odluči napraviti most preko potočića od granja i pruća koje su skupili. Nakon što su napravili most odluče se utrkivati preko njega, a ubrzo im se pridružila i krtica. No krtica je zbog svog lošeg vida bila oprezna te je polako prelazila most. U želji da pokaže svoju brzinu vučić krene pretrčavati most dok ga je krtica još prelazila i slučajno ju gurne u vodu. Naravno da mu je bilo jako žao zbog toga što se dogodilo, još se više ražalostivši kada je mama kod kuće sve ispričala tati. No tata i mama objasne vučiću kako razumije kako se osjeća te što može učiniti kako se ovakve situacije više ne bi događale.  


Nakon kratkog razgovora o tome što u sličnoj situaciji može drugačije napraviti, mama je vučiću uputila i ove ohrabrujuće riječi: - Hajde, idi se sada igrati van s prijateljima. I vjerujem da ćeš ovoga puta malo više paziti na njih. Znam da možeš i znaš biti brižan, nježan i oprezan. – Hoću, hoću! – s olakšanjem je odgovorio vučić i odjurio na livadu potražiti prijatelje za igru. Sada je znao koliko je važno da ono što čini u igri bude sigurno i za njega i za druge životinjice. Tako zabava može trajati dulje, a ružni osjećaji ne kvare igru. 

Na kraju ove slikovnice detaljnije je opisan osjećaj krivnje i kako se s njime nositi. Također, navedeni su i odlični savjeti kako adekvatno usmjeriti djetetovo ponašanje.

Slikovnica Kornjača se osjeća razočarano govori naravno o emociji razočaranja. Na kraju se naaze informacije o mogućim načinima njegovog izražavanja, što trebamo napraviti kada je dijete razočarano i kako objasniti djetetu da je normalno ponekada se tako osjećati.

U ovoj priči mama i tata ostavili su malu kornjačicu baki na čuvanju i obećali joj da će joj po povratku s posla donijeti jagode, njeno najdraže voće. Iako se cijeli dan lijepo zabavljala s bakom, kornjačica je razmišljala o slatkim jagodama i slino se veselila trenutku kada će joj ih mama i tata napokon donijeti. Kada su napokon roditelji došli po nju, kornjačica je ostala zbunjena i razočarana jer su roditelji zaboravili kupiti jagode. Kornjačici su se mama i tata ispričali i objasnili što znači biti razočaran i kako se ponekada svi tako osjećamo. Odlučili su popodne provesti u zajedničkoj igri i odlučiti kada će otići po toliko željene jagode.


Kornjača je zaključila da joj se ne sviđa taj osjećaj te je rekla mami: - Ja ne želim da se ja razočaram, a ni da se vi razočarate. To je ružno. – Istina je, draga naša curice, da je to ružan osjećaj, ali će se sigurno još katkada pojaviti. To je tako. Važno je samo da se potrudimo da situacija zbog kojih smo razočarani bude što manje te da čuvamo svoje povjerenje – objasnila je mama kornjačici.

Četvrta i posljednja slikovnica iz ovog serijala Magarac se osjeća poniženo pomaže nam razumjeti osjećaj poniženja, objašnjava zašto je ponižavanje posebno teško te što u činiti u situacijama kada do njega dođe i kako se od njega zaštititi.

-        Kada netko govori ružne riječi, to često znači da je taj netko nekad i sam čuo takve ili slične riječi i osjećao se poniženo. Katkad mislim da će nam biti bolje ako se osjećamo moćnije od drugoga i ako postignemo da se drugi osjeća loše. No to nije u redu. Ti nisi kriv što su se tvoju prijatelji nekad tako osjećali, a nije u redu ni da se zato sada ti tako osjećaš.


U ovoj slikovnici čitamo priču o magarcu koji se želio igrati preskakanja užeta sa svojim prijateljima macom i bikom, te kozom koju nije baš poznavao. No kada im je prišao u želji za igrom koza mu se obrati i kaže kako se na želi s njim igrati jer ima ružne uši. Magarca je to jako povrijedilo te je otišao bez riječi. Sve je to vidjela jedna stara koka koja je odlučila doći do magarca i s njime razgovarati. Iako to u početku nije htio, koka je nagovorila magarca da ode svojim prijateljima i kaže im koliko su ga povrijedile njihove riječi. Kada je to učinio, i kada su maca i bik upozorili kozu na njeno ružno ponašanje, koza se ispričala magarcu te su se na kraju svi zajedno igrali.

Sve četiri slikovnice jako mi se sviđaju i smatram ih odličnim dodatkom za svaku kućnu biblioteku. Poniženje, razočaranje, krivnja i posramljenost osjećaji su s kojima se svi ponekada susrećemo i mišljenja sam da ih je vrlo važno objasniti djeci te im pomoći razumjeti ih i naučiti ih kako se s njima nositi.. S obzirom da i sama radim s djecom znam kako je ponekada djetetu teško objasniti neku emociju na način da ju ono razumije. Ove divne slikovnice odličan su izbor za to. Jednostavna i razumljiva priča te divne ilustracije definitivno su divan saveznik i pomoć svakom roditelju.

Niže sam vam navela i ostale slikovnice izdavačke kuće Evenio kojima su primarna tema emocije. Sve vam redom od srca preporučam.

SREĆA:
  •               Lisica je naučila da sreća stanuje u srcima
  •               Lavica može i zna biti sretna zbog drugoga
  •         Konjić sreću dijelit zna nakon truda i uspjeha
  •         Hrčak osjeća da postoji tiha i smirena sreća
LJUTNJA:
  •     Kad je ljut, nilski konjić grize
  •         Kad je ljuta, vjeverica ne sluša
  •         Kad je ljuta, macu boli trbuh
  •         Kad je ljut, zeko se ozlijedi
STRAH:
  •               Medvjedića je strah ostati u vrtiću
  •         Slonicu je strah vikanja i kazne
  •         Ovčicu je strah jer će dobiti brata
  •         Psića je strah odlaska doktoru
TUGA:
  •   Praščić je tužan i ljubomoran na brata
  •    Žirafica je tužna jer djeda više nema
  •         Ježić je tužan jer nije pobijedio u igri
  •         Mišić je tužan jer mu nedostaju roditelji
 

Primjedbe

Popularni postovi