KRALJ ŽABAC



Kralj žabac spada u jednu od najljepših bajki svijeta koju su davnih, davnih dana napisali braća Grimm. Ova poznata bajka priča nam o jednoj lijepoj kraljevni koja se jednoga dana šetala kraljevskim vrtovima i u zrak bacala veliku zlatnu loptu, svoju najdražu igračku. U jednom trenu lopta joj je upala u duboki zdenac te je kraljevna počela plakati jer nije mogla doći do svoje lopte. Odjednom je iz zdenca izašao žabac i obećao joj pomoći ako mu ona da nešto zauzvrat. Kraljevna mu je obećala sve što je zaželio – da ga zavoli kao prijatelja, da će se s njim igrati, da će moći sjediti kraj nje za stolom i jesti iz njenog tanjura te spavati u njenoj postelji. No čim je žabac izronio s loptom iz zdenca kraljevna ju je zgrabila i otrčala u dvorac zaboravivši svoje obećanje.


Uskoro je žabac isplivao na površinu noseći zlatnu loptu. Kraljevna se razveselila kad joj je žabac dobacio loptu. Uhvatila ju je i potrčala prema dvorcu što je brže mogla zaboravivši na dano obećanje. Žabac je zbunjeno gledao za kraljevnom, a kad je shvatio da ga je ona iznevjerila, potrčao je za njom ne bi li ju stigao.

Te večeri, dok je kraljevska obitelj sjedila za stolom i veselo razgovarala netko je pokucao na vrata. Kraljevna je vrlo brzo otkrila da je to žabac koji joj je pomogao ali je sjetivši se danog obećanja brzo zalupila vratima i pobjegla nazad za stol. Kralj je upitao uznemirenu kći što se dogodilo i nakon što mu je kraljevna ispričala sve o lopti, žapcu i svom obećanju, rekao joj da se dana obećanja ne smiju prekršiti. I tako je kraljevna otišla po žapca i dovela ga do stola.  Nakon večere žabac je želio odspavati te ga je kraljevna odvela do svoje sobe. No bila je užasnuta pri pomisli da mora dijeliti jastuk s žabom. Prvo je pobjegla iz sobe no žabac ju je pratio. I unatoč svom njenom trudu žabac se stvorio pred njenim krevetom. Ljutita kraljevna odgurnula je žapca koji se pokušao popeti na njenu lijepu postelju te žabac udari u zrcalo. U tom trenu dogodilo se nešto neobično – žabac je nestao a na njegovom mjestu pojavio se naočit mladić. Začarani kraljević koji joj se ljubazno smiješio. Nakon što joj je ispričao svoju priču – kako ga je začarala zla vještica, kraljević i kraljevna su se vjenčali i  otputovali u njegovo kraljevstvo u kojem su živjeli sretno do kraja života.


 Ovo je jedna od bajki koje sam jako voljela kao djevojčica i silno sam se razveselila kada sam vidjela da je Znanje izdalo ovu slikovnicu. Vjerujem da ste se već upoznali s divnim ilustracijama Ane Grigorjev  koje su obogatile i ovu divnu bajku.  Naime Znanje je za nas izdalo i druge bajke s njenim ilustracijama – Snježnu kraljicu, Čarobnjaka i Oza, Palčicu, Orašara i kralja miševa, Mašu i medvjeda i Zlatni ključić. Mi ih obožavamo.

DOB: 4+

Uvez: tvrdi, spužva

Broj stranica: 64

Autor: prema bajci braće Grimm prepričala Aleksandra Šulović

Ilustracije: Ana Grigorjev

Izdavač i cijena: Znanje, 2020. – 79,00kn

Primjedbe

Popularni postovi