Orkestar priča priču: Orašar



Evo ga, stiglo je predblagdansko vrijeme kada bi se najrađe samo ušuškala pod dekicu s hrpom dobrih knjiga i slikovnica i da ništa drugo ne moram… napokon je stiglo vrijeme za Orašara.  Ma, neću vam lagati, kod nas je cijele godine vrijeme za Orašara, obožavam tu priču, ugođaj koji stvara. A moj sin, obožava ovu verziju Orašara. Čim ju spazi na polici, pokazuje na nju i oduševljeno pritišće note malim prstićima kako bi čuo prekrasnu glazbu koju ona stvara. Isto je i s slikovnicom Četiri godišnja doba, ali primijetila sam da mu je Orašar posebno drag. ;)


Priča je klasična, ona E.T.A. Hoffmanna koju je napisao još davne 1816. i koju je uglazbio kao baletnu predstavu gospodin Petar Iljič Čajkovski. Priča o djevojčici Klari (ponekad Mariji)  koja kao božićni poklon od kuma Drosselmeyera dobije igračku orašara. Njen brat, Fritz, odmah je uspio pokvariti dotičnog orašara, a kum Drosselmeyer obeća Klari da će igračku popraviti.  Usred noći, dok su svi spavali, desi se nešto neobično i čarobno, božićno drvce počne rasti, igračke ožive, a od nekud se stvore i golemi miševi koji započnu bitku s igračkama koje predvodi upravo Orašar. Klara koja se tamo našla pomogne orašaru pobijediti vojsku miševa i on ju iz zahvalnosti odvede u svoje kraljevstvo – Zemlju slatkiša. 


Prekrasne ilustracije, bogatstvo detalja i diivni ulomci iz balet Orašar koji prate priču, čitanje ove slikovnice učiniti će posebni doživljajem za sve. Pogotovo u ovo predbožićno doba, kada je sve nekako čarobno, svjetlucavo i  prekrasno..

Uglavnom, ako još nemate ovo savršenstvo od slikovnice, ovaj Božić je zaista idealna prilika da ju poklonite, svojim malcima, sebi, prijateljima. Jer ova slikovnica je čudo. Diiivne, divne ilustracije, taman dovoljno teksta da možete uživati u njemu dok svira glazba i ta prekrasna, prekrasna glazba.
Vidjela sam da je izdana i treća slikovnica ovog koncepta koja će isto definitivno biti moja, kao i svaka naredna iz ove serije jer zaista su posebne.

DOB: 4 + (ali moj 1 i pol godišnjak uživa u ovoj slikovnici)
Uvez: tvrdi
Izdavač i cijena: Školska knjiga, Zagreb 2018. – 135,00kn
Autorica: Kathy Flint
Ilustratorica: Jessica Courtney Tickle
Prevela: Nikolina Židek

Primjedbe

Popularni postovi