POHAPANAC



Pohapanac je još jedna od simpatičnih životnih priča za djecu autorice Ivane Franciškovi Orlom. Ovoga puta tema je odrastanje – to jest period puberteta. Neki će ga tek osjetiti a mi koji smo ga prošli znamo kako taj period odrastanja nije ni malo ugodan. Dapače.. period puberteta prepun je promjena, raznih emocija koje ponekada ne možemo shvatiti, nesigurnosti, strahu od neprihvaćanja i još mnogo toga. Ovo je priča o Slavku, čudovištu Pohapancu, priča o sasvim običnom dječaku koji prolazi kroz sve ono što svako dijete prolazi ali to ne shvaća.


Te noći Slavko nikako nije mogao zaspati. Niti iduće noći nije spavao. Niti one poslije iduće. Slavko uopće više nije spavao. Ne, to nikome nije rekao. Samo bi ležao i vrpoljio se u krevetu i neprestano razmišljao o tome kako će se pretvoriti u čudovište. Mislio je kako će mu se to sigurno dogoditi u snu i zato nikako nije mogao zaspati. Da stvar bude gora, posvuda su mu počele izbijati dlake. Kad je konačno sakupio malo hrabrosti, o tome se povjerio roditeljima. oni su se samo nasmijali i prokomentirali: Pa lijepo ti je teta rekla da postaješ čudovište!

Priča počinje na Slavkov dvanaesti rođendan, kada on sasvim opušteno, pušući u svjećice, poželi želju – putovati svijetom. No u tom trenutku javi se teta Đurđa i  kaže riječi koje su zabrinule Slavka „Gotovo je, gotovo je! Sada postaješ čudovište!“ I tako Slavko, koji u početku ne shvaća kakvo čudovište, polako počinje svoj ulazak u pubertet u kojemu se sve mijenja. Mijenja mu se glas, raste, dobio je bubuljice po cijelome licu, dlake na čudnim mjestima i najgore od svega – stalno je gladan.. Slavko je počeo jesti sve što je našao u frižideru, no sto s vremenom nije bilo dovoljno pa je krenuo jesti i po frižiderima drugih kuća, a kada više nije bilo dosta hrane za njega u Vilingradu, krenuo je u Velegrad, a naposljetku u Svijet. I tako je Slavko putovao svijetom u potrazi za hranom, a svakakve glasine kružile su o njemu – neki su se ljutili, neki su mu bili zahvalni..


U svijetu je Pohapanac bio toliko slavan da su sve novine pisale o njemu i sve televizije snimale o njeu. U svim novinama i na svim televizijama Pohapanac je bio glavna faca. On je bio onaj zbog kojega su djeca počela jesti. On je bio onaj zbog kojeg više nije bilo pokvarene hrane. On je bio onaj zbog kojeg se više nije bacala hrana. On je bio onaj zbog kojeg je bilo sve manje smeća. On je bio onaj koji je uspio promijeniti svijet. Pohapanac.

No jednoga dana ponovo se sve promijenilo. Po tko zna koji put. Slavko se pogledao u ogledalo i shvatio da više nije čudovište nego sasvim običan Smotanac. I više nije bio gladan. Više nije bio Pohapanac. I tada se odlučio vratiti kući. I tada je ponovo sve bilo u redu.


Ovo je priča za sve koji stoje pred čudovišnim vratima puberteta kako bi malo više razumjeli promjene kroz koje će proći. I za njihove roditelje. Kao bi se prisjetili da su i oni bili na istome mjestu i da su i oni bili nesigurni, zbunjeni, puni straha i pitanja. ovo je priča koju ćete sigurno pročitati više puta i prisjetiti se svog djetinjstva. I ogladniti. Oh, uz svo ovo nabrajanje hrane, upravo razmišljam kako danas još nisam jela i svakako moram zaviriti u frižider… nadam se da ga nije posjetio Pohapanac..

Uživajte u ovoj priči, u njenim neobičnim i zanimljivim ilustracijama. Uživajte u svojim pubertetlijama koje je ponekada teško razumjeti. I njima je teško razumjeti nas. I same sebe. Pa zato budimo zajedno u tome. Tako će biti lakše. J

Ovu odličnu slikovnicu imate priliku osvojiti i vi. Na facebook stranici Čarobni svijet bajki trenutno traje darivanje pa požurite. I sretno!

DOB:  12+

Uvez: meki

Broj stranica: 23

Izdavač i cijena: Naklada Šumek, 2017. – 45,00 kn

Autorica: Ivana Francišković Orlom

Ilustratorica: Gordana Ivković

Primjedbe

Popularni postovi