Tamo gdje su divlji stvori



Jedne večeri kad je Max u kostimu vuka zločest bio
 i uzduž i poprijeko
mama mu reče: „DIVLJI STVORE!“
a on njoj: „POJEST ĆU TE!“
pa u krevet bi poslan a da ništa nije pojeo.

… i tada Max iz svoje sobe nekim čudom dospije u šumu, pa u ocean kojim je putovao čamcem sve do mjesta gdje žive divlji stvori. Kada je stigao divlji stvori počeli su mu prijetiti, zastrašivati ga i divljati no Max ih vrlo brzo ukroti i postane njihov kralj. No kraljevati divljim stvorima ipak nije tako lako, ili ipak je, ali Max vrlo brzo shvati da samo želi biti tamo gdje ga netko voli najviše na svijetu.. i nakon dugog puta, iako se divlji stvori nisu s time složili, na kraju se ipak nađe u svojoj sobi…
Ova slikovnica prvi puta izdana je 1963. a u hrvatskoj verziji izlazi tek 2013. na 50. –tu obljetnicu izdanja. Danas je jedan od najvećih klasika svih vremena i zaista je jako popularna. 2009. izdan je i film koji je napravljen prema slikovnici. Jeste li ga možda gledali?



Kad stigao je tamo gdje su divlji stvori
oni stanu strašnom rikom rikati i strašnim zubima škrgutati
i strašnim pandžama prijetiti
i strašnim očima kolutati
sve dok Max ne reče: „MIR!“
i ne ukroti ih čarobni trikom
zurenja netremice im u žute oči
i tako ih prestravi da ga proglase najdivljim od svih
i učine ga kraljem svih divljih stvora.


Slikovnica je zapravo vrlo neobična i maštovita. Ponekada mi se čini da će dječja mašta (na koju smo mi odrasli ponekada malo zaboravili) bolje razumjeti ovu slikovnicu nego mi. Ona govori o dječjim strahovima i često oprečnim osjećajima djece i zaista se svako dijete može poistovjetiti s Maxom. Koliko ste puta kao dijete naljutili svoje roditelje i bili baš uporni u svojim nestašlucima i onom dječjem „e, baš neću“, a onda opet vrlo brzo poželjeli sklupčati se u roditeljski zagrljaj? Nije li upravo to dječje ispitivanje granica i istraživanje, maštanje vrlo bitan element djetinjstva?


Maurice Sendak (1928. – 2012.) postao je jedan od najutjecajnijih američkih i svjetskih dječjih pisaca i ilustratora. Njegove knjige dobile su mnoge nagrade, a 1970. dobio je i Andersenovu nagradu te 2003. nagradu Astrid Lindgren. Najpoznatiji je upravo po slikovnici Tamo gdje su divlji stvori – Where the Wild Things Are.

DOB:  4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 38

Izdavač i cijena: Mozaik knjiga, Zagreb 2013. – 79,00

Autor i ilustrator: Maurice Sendak

Prevela: Mihaela Velina



Primjedbe

Popularni postovi