Pobunjena teglenica




Ova neobična priča započinje jednoga dana kada se jedna teglenica odlučila otkačiti od tegljača koji ju je vukao, uspentrati se na obalu rijeke i tamo se ukopati. Odlučila je teglenica da ne želi više ploviti, ne da joj se… njezin kapetan i njegovi ljudi obilazili su je uznemireno, i pokušavali na sve načine vratiti u rijeku no ništa im nije uspijevalo. Oh, kako je samo kapetan bio ljut. Najprije je za svoju nesreću optužio kuhara rekavši da im je u juhu umiješao neki čarobni prah, a kuhar je bio vidno u strahu jer je želio sačuvati svoju glavu i tvrdoglavost teglenice nikako nije bila njegova krivnja. Naime bila je to vrlo važna teglenica, to jest, teret koji se na njoj prevozio – bili su to skupocjeni darovi zaljubljenog princa za razmaženu princezu. 


Posada je očajavala. Na teglenici su bile škrinje i škrinje drangulija za razmaženu princezu koje su joj trebale biti hitno poslane. Put je za kapetana i posadu bio jako dug, opasan i iscrpljujući, svakakva su im se čuda na njemu događala, a posljednja rijeka po kojoj su plovili kao da nije imala kraja. Kapetan je maštao o odmoru. Njegova je posada maštala o odmoru, ali zaista nitko nije ni slutio da i teglenica mašta o odmoru! Uostalom, tko bi slutio da teglenica uopće mašta?!


Pisao je kapetan princezi kako se teglenica nasukala i kako to nikako nije njegova krivnja, te se i sama princeza na slonovima uputila pogledati tvrdoglavu teglenicu i preuzeti vlastite darove… no teglenica je u jednom trenutku odlučila bućnuti natrag u vodu i zaploviti u smjeru suprotnom od začuđene gomile. Princeza je bila jako ljuta i za sve optužila kapetana iako je znala da on nije kriv. Ali netko mora biti.. i možda bi kapetan ipak drugačije završio da jedan mišić nije odlučio ići popiti čaj,  da se slon na kojemu je jahala princeza nije uplašio tog istog mišića i da kapetan i njegova posada nisu spasili princezu. A teglenica? Teglenica je otplovila zajedno sa teretom i izgubio joj se svaki trag.


Međutim, kada se princeza približila, a njezine sluge, kapetan i posada već zasukali rukave da prionu na posao, odjednom, hop, digne se teglenica, gurne pokorni tegljač – buć! u vodu i zaplovi u suprotnom smjeru od zabezeknute gomile. Pojurili svi za njom koliko su ih noge nosile. Princeza tjera slonove, kapetan bodri posadu, orlovi kruže, velika zbrka, dreka, vika, cika…


Priča o pobunjenoj teglenici vrlo je maštovita i zanimljiva. Napisala ju je je Tamara Bakran, autorica slikovnice Ruša je slutila, i mogu sa sigurnošću reći kako će vam se slikovnica Pobunjena teglenica sigurno svidjeti. Priča o razmaženoj princezi, zabrinutom kapetanu i tvrdoglavoj teglenici definitivno otvara mogućnosti za još koju priču, koju možda možete osmisliti zajedno s vašom djecom.  I pritom se dobro zabaviti. Iako priča ima više teksta, on je vrlo pitak i s lakoćom se čita, i sigurno ćete u njemu pronaći riječi kojima ćete obogatiti rječnik vašeg mališana. Ilustracije su također lijepe, nježne, pastelnih tonova i divno prate tekst. Uživajte!



DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 24

Izdavač i cijena: SIPAR, Zagreb – 2016. -110,00kn

Autorica: Tamara Bakran

Ilustratorica: Kaća Svedružić

Primjedbe

Popularni postovi