Ruša je slutila



Kada sam prvi puta vidjela ovu slikovnicu odmah sam pomislila „ovo je nešto neobično, pomalo drugačije“ jer samo ime „Ruša“ nije uobičajeno i odmah te privuče i poželiš saznati njenu priču. Pogotovo kada malo prolistaš slikovnicu i vidiš te divne ilustracije, prepune zelene boje, vode i nekog mira kojim slikovnica odiše. Da, da, ova slikovnica na prvu u meni budi neki osjećaj mira ali istovremeno i znatiželje.


Pa da vas malo pobliže upoznam s Rušom. Ona je jedna divna, maštovita i znatiželjna djevojčica koja se jednoga jutra probudila i slutivši pustolovinu krenula iz kuće. U najljepšoj zelenoj haljini s divnom zelenom ogrlicom i crvenim cipelicama. Čim je krenula do nje se stvorila kućica na kokošjim nogama (Jeste li čitali Babu Jagu i Diva Zaborava, Romana Simića? I tamo se pojavljuje isti motiv kuće s kokošjim nogama a posuđen je iz ruskih bajki) i zajedno ih odnese vjetar. A osim nogu kuća je bila puna stvari koje je Ruša zamislila… i tako one dospiju do jedne velike zelene rijeke na čijim obalama Ruša upoznaje Azura, Čudesno i tajanstveno biće s kojim krene ploviti niz rijeku. Zajedno su upijali sve ljepote netaknute prirode. U jednom trenu Ruša ugled kućicu kako trči uz rijeku i tada se sjeti što još sve mora i njihovoj pustolovini dođe kraj…


Kućica na kokošjim nogama!? Baš neobično!
Odat ću vam tajnu.
Ruša ju je posudila, prisvojila iz jedne knjige koja se zove „Ruske bajke“.
Potražite tu knjigu, možda je ima i u vašoj knjižnici?


Slikovnica je ne sam vrlo maštovita, nego i edukativnog karaktera. Čitajući slikovnicu djeca će se sigurno susresti s nekim pojmovi koje nisu znali, a slikovnica ih istovremeno educira i poziva da prodube svoje znanje. U slikovnici se, na primjer, spominje zeleni malahit – autorica objašnjava što je malahit i poziva djecu da posjete Prirodoslovni muzej kako bi ga pogledali. Ruske bajke, Roški slap i Nacionalni park Krka također su navedeni i sigurno će potaknu djecu da ih što bolje upoznaju.

Ova slikovnica definitivno će se naći na listi čitanja s mojim klincem doma a i ekipom iz vrtića. Jako volim kada im mogu ponuditi tako edukativnu i zanimljivu slikovnicu koja će djecu potaknuti na daljnje istraživanje i usvajanje znanja. Kako se vama sviđa?

DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 24

Izdavač i cijena: Ibis grafika, Zagreb 2017. – 100,00kn

Autorica: Tamara Bakran

Ilustratorica:  Margareta Peršić

Primjedbe

Popularni postovi