Slikovnice Dicka Brune



Prekrasne slikovnice za najmlađe nizozemskog ilustratora i umjetnika Dicka Brune sigurno ste već čitali. On je tijekom godina rada ilustrirao više od 124 knjige, a većinom je glavni lik njegovih slikovnica slatka zečica Miffy. Svoju prvu slikovnicu, Miffy, stvorio je davne 1955. godine, a malena zečica postala je s vremenom poznata diljem svijeta. O kvaliteti slikovnica dovoljno govori i činjenica je prodano više od 85 milijuna knjiga, prevedenih na više od 50 jezika.


Malena zečica Miffy predstavlja nezaobilaznu literaturu mlađeg uzrasta već generacijama. Jer Miffy je simpatična, jednostavna i zabavna. I upravo je u tome tajna – jednostavan crtež – kojeg ona starija djeca bez problema i sama mogu nacrtati, jake osnovne boje koje privlače djetetovu pozornost i tekst pisan u stihovima predstavljaju važne edukativne slikovnice. Pogotovo kada je u pitanju uvođenje djeteta u svijet knjige. No nije samo Miffy lik u slikovnicama Dicka Brune. Tu su još i Poppy, Boris, Barbara i Snuffy. I svaki od njih ima svoj karakter i svoje priče.


Sve slikovnice su malenog formata, četvrtastog oblika, kako bi ih djeca bez problema mogla držati u rukama i lako listala i čitala. Većina slikovnica koncipirana je tako da je s lijeve strane na bijeloj podlozi tekst u četiri retka a na desnoj strani se nalazi popratna ilustracija.

BARBARA SE ZOVEM JA
MEDVJEDICA MALENA.
IMAM SEDAM PJEGICA,
NEK IH BROJE DJEČICA.
- tekst iz slikovnice Barbarina škrinja za odjeću


Neke od slikovnica uopće nemaju teksta te potiču djecu da sama stvaraju dijaloge i/ili opisuju ono što se u slikovnici događa. Na hrvatskom jeziku možete pronaći mnoštvo slikovnica gospodina Brune: Barbarina škrinnja za odjeću, Cirkus, Djed i baka zečić, Gdje je Miffy?, Jabuka, Jaje, Klempavko, Miffy,  Miffy i beba, Miffy je zločesta,  Miffy mala vila, Miffy na biciklu, Miffy na igralištu, Miffy na plaži, Miffy na snijegu, Miffy pleše, Miffy plače, Miffy i bolnici, Miffy slavi rođendan, Miffy u gostima, Miffy u kući, Miffy u školi, Tko je u zoološkom vrtu, Miffy?, Miffy u zrakoplovu, Miffyn san, Mornar, Muu kaže krava, Pilot Boris, Pričaj!, Reži, reži škaricama, Što je iza vrata Miffy?, Što je okruglo?, Što Miffy oblači?, Veliko i malo.

ŠKRINJICA JOŠ PRAZNA NIJE,
U NJOJ SE BAŠ SVAŠTA KRIJE, 
PLAŠT I KRUNU RADO STAVLJAM
U KRALJICU SE PRETVARAM.
- tekst iz slikovnice Barbarina škrinja za odjeću

Slikovnice su brojne i teme su zbilja razne. I to one svakodnevne s kojima se dijete često susreće, svakidašnje situacije. Imate li vi svoju omiljenu Miffy?


DOB: 1+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 26

Izdavač i cijena: Golden marketing – 50,00kn

Autor i ilustrator: Dick Bruna (23.08.1927. – 16.02. 2017)

Preveli: Nataša Maletić, Mirjana Paić – Jurinić,

Primjedbe

Popularni postovi