Čudak Šumek


Čudak Šumek. Moram priznati da me sam naziv priče odmah zainteresirao. Odmah sam pretpostavila da se radi o nekom čudaku koji živi u šumi. Ali kada sam pročitala slikovnicu shvatila sam da sam se prevarila. Jer Čudak Šumek zapravo uopće nije čudak. I u ovoj divnoj slikovnici ne radi se samo o njemu kakav god on bio. Nego i o malome Mirku, o mami, o najljepšem cvijetu na svijetu, o ljubavi, o životu, o šumi. No krenimo redom. A priča počinje s Veljkom. Veljko je bio sasvim običan stanovnik Vilingrada, sve dok u Vilingrad nisu došli automobili i sve se zacrnilo od smoga i asfalta. A onda je on pobjegao u šumu. I tada su počele kružiti glasine o Veljku, to jest Čudaku Šumeku.


Od tada su počele kružiti priče.
Veljko se iz stana preselio u duplje stabala.
Veljko je počeo jesti bobice i lišće.
Veljko je pio vodu s izvora i prestao starjeti.
Ma kružile su svakakve priče.


A onda, jednog proljetnog dana, taman u vrijeme održavanja cvjetnog festivala, mali Mirko odlučio je otići u šumu kako bi za svoju mamu pronašao najljepši cvijet. Naime, njegova mama svake je godine uzgajala ruže kako bi pobijedila na festivalu ali ju je uvijek nešto u tome omelo. Zato je Mirko ove godine odlučio razveseliti svoju mamu najljepšim cvijetom i osigurati joj pobjedu. No opet nije sve išlo po planu. Mirko se, kao što se može dogoditi i svoj djeci koja sama odu nekuda, izgubio u velikoj šumi. I stanovnici Vilingrada ga nisu mogli pronaći. Svi osim jednog, bivšeg stanovnika. Pogađate bio je to Veljko ili Čudak Šumek. Mirko je ubrzo shvatio kako su sve navodne priče o Čudaku Šumeku bile lažne. On je bio sasvim običan starčić koji je svoj mir potražio u velikoj šumi.  Veljko je malome Mirku objasnio kako se ne treba bojati šume, i pokazao mu mnoge lijepe stvari koje u šumi možemo pronaći. Mirko je čak pronašao i najljepši cvijet s kojim bi mama sigurno pobijedila na festivalu. Ali Veljko mu nije dozvolio da ga odnese u grad…


Život u šumi bio je tako lijep da je i Mirko poželio ostati izgubljen od svih i svega.

Što se još dogodilo i kakav je kraj prepuštam da pročitate sami. Meni osobno se priča jako svidjela. Zanimljiva tema, onaj krasni poučni humor i razigrane ilustracije zaista čine ovu slikovnicu kvalitetnom i odličnom podlogom za razgovor s djecom o važnosti čuvanja okoliša, o sigurnosti, bujnoj dječjoj (i ne samo dječjoj) mašti. Jer sve su to teme koje ova slikovnica onako suptilno dotiče iako je glavna tema ona eko tema - očuvanje okoliša.


Na kraju slikovnice možete pronaći i deset svojevrsnih pravila kojih bi se svi trebali pridržavati. I mali i veliki. Također, možete i sami napisati deset važnih stvari koje svakako morate ponijeti u prirodu. I na kraju se nalazi jedna mala velika eko igra. Uživajte čitajući ovu slikovnicu, po mogućnosti ju pročitajte na nekom izletu, na livadi. Okupani suncem… jedva čekam one tople ljetne dane. ;)  I ono što je jako važno trebali bi što je više moguće uživati u prirodi. Šumi, jezerima.. ma samo šetati i uživati u mirisu, miru, pejzažu…

Ukucate li na svojoj tražilici www.smotanci.com doći će te na odličnu stranicu na kojoj vaši klinci mogu upoznati stanovnike Vilingrada, igrati razne počne igre i još mnogo toga. Probajte!

Trenutno se na Facebook stranici Čarobni svijet bajki održava nagradna igra u kojoj možete osvojiti svoj primjerak slikovnice. Sretno!

DOB: 3+

Uvez: meki

Broj stranica: 37

Izdavač i cijena: Naklada Šumek,  - 45,00kn

Autorica: Ivana Francišković Olrom

Ilustratorica: Gorana Ivković

O AUTORICI: Ivana Francišković Olrom ima 38 godina i živi u Karlovcu sa svojim suprugom Darijem i sinom Nikolom. Ima dva psa, akvarij i mnoštvo tegli s cvijećem. Voli šetati, čitati, piti čaj, vježbati jogu, družiti se sa Smotancima i zato ponekada ode do Vilingrada. Napisala je nekoliko priča o Smotancima koje možete potražiti kod izdavača Naklada Šumek.
Na Facebook stranici Čarobni svijet bajki možete osvojiti vlastiti primjerak knjige! Sretno!

Primjedbe

Popularni postovi