Plesna haljina žutog maslačka


Ovo je priča koje se uvijek nekako sjetim u proljeće, čim mi pogled padne na prve maslačke, i zaista ju volim. Uvijek sam kao dijete zamišljala kako stari pauk preko noći plete najljepšu haljinu nesretnom maslačku, i jednako kao i dječak u priči, rado sam puhala u paučinastu maslačkovu haljinu. J


Plesna haljina žutog maslačka priča je koju ste sigurno već čitali. Svake godine cvijeće je priređivalo raskošni ples, te povodom njega i najljepše haljine. Jadan mali maslačak bio je nesretan jer se smatrao ružnim i neuglednim. Povjerio se jednoj bubamari koja nije znala  kako da mu pomogne, a sve je to čuo jedan stari, zao pauk te je odlučio pomoći maslačku. Cijelu noć pleo je prekrasnu haljinu koju je ujutro dao maslačku. I kako to u pričama obično biva, maslačak je obukao haljinu i cijelu noć plesao, a svo drugo cvijeće mu se divilo.


Krasna priča koja me uvijek vraća u djetinjstvo. Divna mi je ta magičnost koju svake godine susrećemo u prirodi. Stvarno mogu i zamisliti kako se cvijeće priprema za taj ples. Kako njeguju svaku laticu u želji da budu što ljepši i raskošniji. Mogu zamisliti i malenog maslačka koji tužan, nikako ne može ići na ples u toj običnoj haljini.. a na kraju zablista.


Ova priča govori o dobroti i sramežljivosti. O tome kako je skromnost vrlina - iako se u današnjem svijetu ta vrlina nekako izgubila. Govori o želji za pripadanjem, želji da nas drugi vole onakvima kakvi jesmo.  


 Volite ovu priču?

- životni ciklus, pomoć drugome, dobrota

DOB: 2+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 32

Izdavač i cijena: Golden marketing - Tehnička knjiga, Zagreb 1999.  - 90,00kn

Autorica: Sunčana Škrinjarić

Ilustratorica: Ana Kadoić

O AUTORICI:
Sunčana Škrinjarić cijenjena je hrvatska književnica. Rođena je 11. prosinca 1931. godine u Zagrebu, te je tu završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje  i Pedagošku akademiju.  Željela je raditi kao učiteljica i posvetiti se djeci ali učinila je to kao književnica i novinarka. Napisala je velik broj knjiga za djecu i odrasle. Umrla je 22. travnja 2004. godine.

Primjedbe

Popularni postovi