Iluminatura



Za početak moram naglasiti kako je ovo jedna vrlo neobična i vrlo zanimljiva knjiga. Jako sam se ugodno iznenadila kada sam ju prvi puta prolistala. Ali, ovo nije knjiga koju možete samo listati i gledati, nju jednostavno morate proučavati.


Tema knjige su životinje i staništa. Kongoanska kišna šuma, jezero Lomond, Andsko gorje, ravnice Serengetija, greben Apo, samo su neka od staništa koja možete proučiti. I naučiti mnogo toga o njima.


Knjiga je koncipirana tako da s njom dolazi i kartončić s tri filtra. Crveni, plavi i zeleni. I svaku stranicu morate pogledati sa sva tri kako bi ju mogli u potpunosti istražiti. Crveni filtar otkriva vam životinje aktivne danju, zeleni filtar pokazat će vam koji biljni svijet živi u pojedinom staništu, a zavirite li pomoću plavog filtra, otkrit ćete noćne i sumračne životinje.


Svako stanište za početak je opisano kratkom pričicom, a zatim je na drugoj strani napravljeno maleno kazalo s osnovnim informacijama o staništu (odredište, kontinent, država, stanište, površina i tko tu živi). Zatim, kada okrenete stranicu, na red dolazi „promatračnica“ a vi nastavljate gledati kroz filtere i promatrati biljni i životinjski svijet. Iduće stranice su „vodiči po vrstama“ i tu možete pročitati više o noćnim i dnevnim životinjama koje obitavaju na određenom staništu. Odlično zar ne?

Šetnja kroz dravnu šumu Rodwood pomalo nalikuje na otkrivanje novoga grada – izgrađenog od stabala. Visoke vrste stabala koje tu šumu čine slavnom diljem svijeta jesu golema i obalna sekvoja, koje su obje lako prepoznatljive po crvenkastosmeđoj kori i svojoj iznimnoj visini. Životinje koje žive u tom staništu raznolike su: neke se, poput mramorne njorke, odmaraju u krošnjama, a druge se, poput daždevnjaka, skrivaju na šumskom tlu.


Ova knjiga zaista je fantastična. Predstavljeno je deset staništa: kišna šuma, pustinja, jezero, gorje, more, šuma, tajga, rijeka, greben i ravnica. Ključne činjenice o svakom staništu i opisi nekih životinja koje tamo obitavaju zaista su lijepo koncipirane i daju osnovne informacije. Mislim da bi se ovakva knjiga osobito svidjela malim školarcima, ali i oni manji će se sigurno lijepo zabaviti istražujući životinje i biljke kroz filtere. I naravno, usput nešto i naučiti.

Na službenoj stranici Carnovsky pronašla sam još jednu knjigu na tu temu – Illumanatomy – mislim da bi i ova bila jako zanimljiva za proučiti. J

DOB: 5+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 63

Izdavač i cijena: Školska knjiga, Zagreb 2016. – 149,00kn

Autori: Francesca Rugia, Silvija Quintanilla i Rachel Williams

Ilustrator: Carnovsky (Francesca Rugia, Silvija Quintanilla)

Preveo: Vedran Pavlić

Primjedbe

Popularni postovi