Snježna kraljica


Snježna kraljica sigurno je svima već dobro poznata bajka. Prvi je puta objavljena davne 1845. godine, a i dan danas je jedna od najpopularnijih bajki. 


 Ova bajka mi je prva pala na pamet kada sam se jutros probudila (prvi puta u 5h) i sve je bilo tiho, mirno i bijelo… onako magično, kao da će se u svakom trenu na našem prozoru pojaviti Snježna kraljica. I nisam mogla dočekati da se kasnije ušuškam sa svojim sinčićem i ne prolistam ovu krasnu slikovnicu…


Priča je klasična, Kay i Gerda, dvoje najboljih prijatelja, jedno čarobno ogledalo koje se razbilo u tisuće komadića i prekrasna, ali opasna kraljica. Jednoga dana komadić razbijenog zrcala padne kaju u oko i srce. On odmah postane hladan i zao prema Gerdi, svojoj najboljoj prijateljici. Njihove igre, u kojima je do tada uživao, postale su mu bezvezne i dosadne, a ruže koje su zajedno njegovali na balkonu, glupe i ružne. Kay se sve više udaljavao od Gerde koja je zbog toga bivala sve tužnija. Jednog snježnog zimskog dana u grad dođe Snježna kraljica i odvede Kaya u svoje snježno kraljevstvo, a Gerda, koja je jako voljela Kaya, krene u potragu za njim. Na svom putu susretne razne likove, ženu s čarobni vrtom u kojemu je uvijek ljeto, kralja i kraljicu koji poklone Gerdi zlatnu kočiju, razbojnike i malu razbojnicu koja odluči pomoći Gerdi, ljubaznu Laponku, soba, vranu… na kraju Gerda ipak stiže u ledeno kraljevstvo Snježne kraljice i tamo pronalazi Kaya koji ju ne prepoznaje. Na kraju priče Kay shvati tko je Gerda i njihova ljubav pobijedi zlo.


Moram priznati da mi je ovo izdanje Snježne kraljice jedno od trenutno najdražih. Prekrasne ilustracije i divno napisan tekst. Slikovnica koju, pogotovo u ovim snježnim danima, često vadimo s police i listamo jer se nikako ne možemo zasititi ovih krasnih ilustracija.

DOB: 4+

Uvez: tvrdi – spužvasti

Broj stranica: 62

Izdavač i cijena: Znanje, Zagreb 2014. - 79,00kn

Autor: Hans Christian Andersen

Ilustratorica: Ana Grigorjev

Prepričala: Gordana Maletić

O AUTORU: Hans Christian Andersen (02.04.1805.) danski je pisac bajki. Njegove bajke svjetski su poznate, te su postale nadahnuće za kazališna djela, balete, filmove, slike… najpoznatije bajke su upravo Snježna kraljica, Ružno pače, Mala sirena, Djevojčica sa šibicama…  Kad su se prvi puta pojavile njegove danas čuvene bajke, publika i kritika na to su obratile jako malo pažnje, premda su one najbolje što je Andersen napisao i zbog čega je ušao među najomiljenija imena svjetske književnosti. U njegovim bajkama uživale su i uživaju generacije.

Primjedbe

Popularni postovi