Gospodin Mališkiljević Malicki i kit


Nekako ovih dana često posežemo za slikovnicama u kojima su jedni od glavnih likova kitovi.. Prizivamo ljeto? Možda… Na vrhu naše hrpice knjiga, trenutno se nalazi ova prekrasna slikovnica o neobičnom gospodinu Malickom. Priči o malenom svjetskom putniku i ne manje važnom kitu. Jednoga je dana ugledni gospodin Mališkiljević čitajući u svojim knjigama o velikom plavetnom kitu odlučio poći u skitnju.


Meni osobno jedna od najdražih stranica je ona na samom početku. Gdje gospodin Malicki sjedni na knjigama i čita o kitu. Volim takve prizore. Volim kada u slikovnicama naiđem na prizore likova okruženih knjigama. Odmah mi se slikovnica još više sviđa.. ;)



Gospodin Mališkiljević,

ugledni cinik Malicki,
sav svijet prođe, sav svijet vidje,
a bio je …tak׳ ….tolicki:
kao zrno kave gorko.
A osim toga velik putnik.
A osim toga znahorko.

I tako gospodin Mališkiljević spakira svoje stvari, uskoči u svoju orahovu ljusku koja mu je služila kao čamčić i krene na dalek put. Na krilima leptira odleti do Gdanjska i krene u plovidbu dubokim morem. Ploveći tako on ugleda otok na kojemu se odluči odmoriti, malo zaplesati i okrijepiti. Trebalo je postaviti i šator za spavanje. A upravo za vrijeme postavljanja šatora gospodina Malickog dočekalo je veliko iznenađenje. Jer otoci ne kišu zar ne? ;) I tako, umjesto da se ulogori, gospodin Malicki pobjegne što je brže mogao.






G. Mališkiljević zgrabi čun
pa brzo zaora more.
Začas po moru prašnjavu
Do Gdanjska pa u Vršavu.

Čitajući ovu slikovnicu, koju je prepjevao poznati Enes Kišević, uživati ćete u prekrasnoj rimi, divnom ritmu a najviše u simpatičnom i duhovitom liku gospodina Mališkiljevića. Ovi njegovi brkovi posebno su mi simpatični..  
Ukoliko vam se svidjela ova slikovnica Juliana Tuwina,u izdanju Ibis grafike možete pronaći još jednu njegovu odličnu slikovnicu Lokomotiva.
  
DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica:17

Izdavač i cijena: Ibis grafika, Zagreb 2017. - 69,00kn

Autor: Julian Tuwim

Prepjevao: Enes Kišević

Ilustratorica: Valentina  Supanz Marinić

O AUTORU: Julian Tuwim poznati je poljski pjesnikkoji je pisao stihove kako za djecu, tako i za odrasle. Bio je glavni lik poljske književnosti, cjenjen i za svoj doprinos dječjoj književnosti. Slikovnica Gospodin Mališkiljević Malicki i kit više je puta ilustrirana i objavljivana.

Na facebok stranici Čarobni svijet bajki trenutno traje nagradno darivanje u kojemu možete osvojiti ovu prekrasnu slikovnicu. :) 


Primjedbe

Popularni postovi