Boje i Brojevi


Ove dvije slikovnice jako su me privukle svoji dizajnom. S obzirom da sam trenutno u potrazi za dobrim slikovnicama uz koje ćemo usvajati brojeve i boje jako sam se razveselila kada sam naišla na ove primjerke. Obje slikovnice su kartonske i sadrže vratašca koja otvarate dok čitate i promatrate nacrtane likove.


U slikovnici „Boje“ svaka stranica posvećena je jednoj boji – crvenoj, plavoj, žutoj, narančastoj, zelenoj, rozoj i ljubičastoj. U skladu s bojom ilustrirane su razne stvari, životinje, voće i povrće koje je određene boje. I meni osobno su jako zanimljive. Nekako odskaču od klasičnih slikovnica kada je u pitanju usvajanje ovakvih pojmova i to je ono što mi se jako sviđa.


Druga slikovnica „Brojevi“ ilustrirana je istim stilom ali ovoga su puta tu brojevi od jedan do deset. I opet iznenađenje… slikovnica baš tjera na razmišljanje. Ona ne sadrži samo onaj klasičan prikaz bojeva (5 sladoleda, 8 leptira), interaktivna je.


Veseli se puž pužući uspeo na cvijet. Koliko je latica na cvijetu?


 

Smatram kako su ovo zaista odlične slikovnice, jer osim odličnih ilustracija koje pomalo iskaču, nude i više dimenzija učenja. Od onog početnog prepoznavanja i brojanja, do ipak mrvicu zahtjevnijih zadataka – pronađi, uoči, prebroji. 


Žirafa brsti lišće sa stabla. Pokušaj pronaći skupinu od 5 stabala.



Općenito, obje slikovnice ilustrirane su zaista jednostavno, a u istom trenu vrlo definirano i prikladno temi. Ma samo ih pogledajte….


DOB: 1+

Uvez: tvrdi – kartonske slikovnice

Broj stranica: 18

Izdavač i cijena: Planetopija, Zagreb 2015. - 85,00kn – svaka

Autorica i ilustraotrica: Aino – Maija Metsola

Prevoditeljica: Merima Nikočević Ibrahimpašić

O AUTORICI: Aino – Maija Metsola je ilustratorica i dizajnerica. Diplomirala je na Sveučilištu za umjetnost i dizajn u Helsinkiju. U svojim radovima posebnu pozornost daje samoj boji. Osim ilustracija knjiga, bavi se oslikavanjem tekstila, pribora za jelo, igračaka, odjeće. Radila je kao sveučilišni profesor na području ilustracije i grafičkog dizajna. Poznata je i po suradnji s tvrtkom Marimekko s kojom surađuje od 2006. godine. Više o njenom radu možete pronaći na njenim službenim stranicama – Aino – Maija Metsola.
http://ainomaijametsola.com/

Primjedbe

Popularni postovi