HRKALO


Simpatični medvjedić Hrkalo glavni je akter čak tri slikovnice: Hrkalo, Hrkalo i Kamilica i Hrkalo i Drijemalo. Sve tri slikovnice lijepe su priče o ovom neobičnom medvjediću koji sanja najstvarnije snove i ima najglasniji hrk, i njegovim prijateljima, ostalim stanovnicima šume.



Prva slikovnica, Hrkalo, uvodi nas u početak medvjedićevih dogodovština i priča o tome kako je uopće Hrkalo dobio ime, i kako su ostale životinje u šumi prihvatile (ili ne) njegovo glasno hrkanje. Jer zbog njegovog glasnog hrkanja nitko u šumi nije mogao spavati. Šuma se stalno tresla i sve su životinje željele da ovaj glasni stanovnik napusti njihovu šumu…. A jadni Hrkalo samo je želio spavati i snivati najstvarnije snove.. kako je priča završila morati ćete otkriti u slikovnici.


Smetalo je Hrkalovo hrkanje svima. Danju je smetalo krticama kopačicama, ježicama sakupljačicama i rakunicama čistačicama. Noću je smetalo sovama čuvaricama, vucima lovcima i liscima bajkopiscima.



U nastavku slikovnice, slikovnici Hrkalo i Kamilica, svima poznatog medvjedića Hrkala dolaze posjetiti članovi Hrkozbora, koji svake godine medaljom nagrade najglasnije hrkače na svijetu. No nekoliko dana prije njihova dolaska, Hrkalo nije moga spavati… nije drijemao, nije hrkao, samo je ponavljao jednu jedinu riječ: „Kamilica….Kamilica….“




Zabrinuli su se šumski stanovnici za Hrkala. Ako uskoro ne zahrče, njihov bi prijatelj, mogao ostati bez medalje. A što će tek svi misliti o njihovoj šumi? Sve će ih proglasiti lažljivcima!


Hrkalo i Drijemalo posljednji je nastavak priče o najglasnijem medvjediću na svijetu. U Šumskom listu pojavio se članak o medvjediću Drijemalu sa Sjevernog pola o kojem kažu da je najglasniji hrkač na svijetu. O kako je Hrkalo bio bijesan. Odmah je spakirao svoj stvari i krenuo put Sjevernog pola kako bi dokazao da je upravo on taj koji hrče najglasnijim hrkom. No kad se Hrkalo i Drijemalo napokon upoznaju stvari se počinju mijenjati i neprijateljstvo preraste u sasvim nešto drugo.


I tako su se medvjedi raspričali i potpuno zaboravili razlog zbog kojega su se našli. Bilo je lijepo saznati da negdje, na samome kraju svijeta, postoji netko tko te može razumjeti kao da je cijeli život proveo s tobom.



Sve tri slikovnice zaista su divne. Prekrasne priče govore o prijateljstvu i brizi o drugome. O sanjarima i maštovitim idejama. Svaka u sebi ima dozu humora koju vidite u ilustracijama (samo promotrite izraze lica likova) i pronalazite u tekstu... A ilustracije su zaista preslatke. Ne možete im odoljeti,. J

DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 28

Izdavač i cijena: Naša djeca, Zagreb 2015. -  49,00 kn svaka

Autorica: Jelena Pervan

Ilustratorica: Jelena Brezovac

O AUTORICI: Jelena Pervan priče za djecu pisala je i objavljivala već u srednjoj školi i to u časopisima Prvi izbor, Moj planet, Smib i Radost. Radi kao novinarka na web portalu Klinfo.hr te kao voditeljica projekta „Čarapica Pričalica“ u sklopu HDKDM-a. Slikovnica koju je napisala „Doktor Crveni Nos“ dobila je Pohvalu Nagrade „Grigor Vitez“ za 2014.godinu.

Primjedbe

Popularni postovi