RAZNOBOJNO ČUDOVIŠTE

Lijepa, nova slikovnica koju rado čitamo ovih dana, Raznobojno čudovište, potakla nas je na razgovor o osjećajima, što su oni, kako ih prepoznati i s njima se nositi.

Malena djeca obično trebaju našu pomoć u učenju prepoznavanja svojih osjećaja, njihovog izražavanja i nošenja s njima. Ova slikovnica definitivno vam može pomoći u tome. Upoznajte raznobojno čudovište kojemu jedna djevojčica pomaže razvrstati njegove zbrkane  osjećaje i posložiti ih.  

Ovo je raznobojno čudovište.

Jutros je ustalo osjećajući se nekako

zbunjeno, rastreseno...

Ne zna točno što mu se događa.

  


Čitajući slikovnicu vidjeti će te kako je svakom osjećaju pridružena jedna boja – žuta za radost, plava za tugu,... djevojčica i čudovište opisuju svaki osjećaj i uredno ga pospremaju u staklenku... Tek kada su svi osjećaji bili prepoznati i uredno posloženi na policu čudovište je bilo zadovoljno.

Smirenost je

 spokojna poput drveća,

lagana poput lista na vjetru.

 U priči su predstavljeni i obrađeni pet osjećaja -  ljutnja, sreća, smirenost, tuga i strah. No jedan, vrlo lijep osjećaj dodan je na kraju.. a imenovati ga morate vi. J jako su mi se svidjele i ilustracije, koje zbog načina na koji su napravljene odaju dojam trodimenzionalnosti.. ma samo ih pogledajte!


Ova lijepa i zabavna slikovnica pomoći će vašoj djeci razumjeti svoje osjećaje i naučiti ih kako ih izraziti. Bojom, izrazom lica ili imenovanjem osjećaja.. Divna, edukativna slikovnica koja vas poziva da nakon što ju pročitate pokušate odglumiti svoje osjećaje, nacrtati ih ili možda na neki drugi kreativan način poigrati se sa svojim djetetom.. mi smo glumili i crtali.. J Odlična je za mlađu djecu jer je tekst vrlo jednostavan i divno objašnjava socioemacionalni razvoj. Slikovnica potiče empatiju, pomaže pri prepoznavanju i kanalizaciji osjećaja te samim time i na samopouzdanje i razvoj socijalnih vještina.


Autorica slikovnice, osim što je stručnjakinja za odnose s javnošću i profesorica i art – terapeutkinja specijalizirana za umjetnost i emocionalno izražavanje. A njena slikovnica Raznobojno čudovište postigla je veliki uspjeh. Nama se jako sviđa, a vjerujem da će se dopasti i vama.  

 

DOB: 3+

Tvrdi uvez, 40 str.

Autorica i ilustratorica: Anna Llenas

Prijevod: Maja Šimleša

Izdavač i cijena: Profil knjiga, 2022. – 99,00kn

Primjedbe

Autor neva34 rekao je…
Predivna knjiga. Prema toj knjizi sam radila radionice za djecu na njemačkom jeziku. Osobno mi se ne sviđa prijevod naslova. Ja bih rekla, Šareno čudovište. Raduje me da je sada imamo i na hrvatskom jeziku.

Popularni postovi