PIPI DUGA ČARAPA


 Pipi Duga Čarapa lik je koji svi znam i čim ga spomenemo odmah pomislimo na nestašnu djevojčicu, narančaste kose, s hrpom pjegica u čarapama različite boje. Priče o ovoj djevojčici osmislila je Astrid Lindgren još davne 1941. kada ih je pričala svojoj bolesnoj kćeri Karin. Nekoliko godina nakon Astrid ih je zapisala i poklonila svojoj kćeri za rođendan. Ubrzo knjiga izlazi i u izdanju izdavačke kuće i postaje planetarno popularna. Knjige su prevedene na 92 različita jezika. Lik Pipi Duge Čarape postao je dio kulture i vjerujem da je svatko čuo za nju.

Novo ruho biblioteke Stribor donosi nam i knjigu koju vam danas predstavljam – Pipi Dugu Čarapu u ovom prekrasnom ilustriranom izdanju. A posebnost ovog izdanje je i to što se sve tri priče o ovoj djevojčici, baš kao i u originalu mogu čitati zasebno. Također u ovom izdanju nalaze se i ulomci koji su bili izbačeni iz ranijih prijevoda kao i nekoliko poglavlja koje do sada na žalost nismo mogli čitati na hrvatskom jeziku. Nova Pipi osim svog divnog novog ruha ovoga puta je cjelovita, baš onakva kakvom ju je autorica napisala. 

Prvo što morate znati o Pipi Dugoj Čarapi je da je ona najjača djevojčica na svijetu.  Ima pjege i dvije pletenice koje stoje uspravno,  voli proturječiti odraslima i raditi po svom. No ona je i vrlo hrabra i brižna. Pipina mama je na nebu, a njen otac je kralj crnaca na otoku u južnom moru. Čitajući ovu knjigu uživati ćete u brojnim avanturama u kojima se naša junakinja nalazila i usput se dobro nasmijati. Pipi voli spavati naopačke u krevetu, darivati druge na svoj rođendan i pomagati onima koji pomoć trebaju.  Fantastična priča u kojoj je pomiješano ono moguće i nemoguće, stvarno nestvarno neće ostaviti ravnodušnim ni jednoga čitatelja i to je jedan od razloga zašto je ova priča omiljeno štivo djeci već generacijama.

Ukoliko doma već nemate primjerak ovog klasika, sada imate mogućnost nabaviti ovo predivno novo izdanje. A možda možete imati i oba. J

DOB: 8+

tvrdi uvez, 231 str.

Autorica: Astrid Lindgren

Ilustracije: Ingrid Vang Nyman

Prijevod: Edin Badić

Izdavač i cijena: Znanje, 2021. – 129,00kn

Primjedbe

Popularni postovi