UHO


 Danas vam želim predstaviti jednu lijepu slikovnicu koja me moram priznati jako iznenadila. Slikovnica naslova Uho, estonske autorice Piret Raud jako me zabavila i nasmijala, ali i ostavila u razmišljanju.

No krenimo redom…

Jednoga dana uho se probudilo i primijetilo da je ostalo sasvim samo. Glava na kojoj je živjelo cijeli život nestala je.. potpuno obezglavljeno uho našlo se u velikom problemu – što će i kako će. Glava je uvijek bila ta koja ga je navodila i govorila mu što činiti. A sada je bilo sasvim samo. I tako je uho krenulo svojim putem i naišlo na žabu. Žabu koja je željela da ju netko sluša dok pjeva. I uho je odlučilo slušati žabu uveselivši time nju, a i sebe. Nakon toga uho je susrelo slona koji je želi nekom ispričati svoju tužnu priču. I ovoga puta uho je slušalo. I slon je postao sretniji. Nakon toga stigao je zec. I on je imao svoju želju, a uho je slušalo i ovoga puta.


Vijest kako uho umije slušati ubrzo se proširila čitavom zemljom. Iz daljine i iz susjedstva životinje su dolazile uhu da ih ono posluša.

I tako je uho slušalo razne životinje i time im pomagalo. No jednoga dana pojavila se i paučica Riina koje je uhu neprestano govorila protiv drugih pletući oko njega svoju mrežu. Uho se osjećao jako loše.

Uhu se nisu svidjele otrovne riječi paučice. Loše se osjećalo dok ju je slušalo. Ali Riina ga nije ostavljala na miru. O svakome bi rekla nešto ružno. Samo je pripovijedala i pripovijedala i istovremeno plela oko uha svoju gadnu paučinu.

I tada u pomoć stižu žaba, slon i zec. Žaba je pojela paučicu, slon je oslobodio uho paučine, a zec ga je zagrlio i dao mu poljubac.


Od toga dana uho više nije mislilo na glavu. Steklo je nove prijatelje i bilo je vrlo sretno.

Ova slikovnica, drugačija i veoma inspirativna jako mi se svidjela. Svojom pričom, slojevitošću, divnim i zanimljivim ilustracijama i porukom. Kao što sam na početku napisala ova me slikovnica nakon čitanja ostavila u razmišljanju, a jedna od mnogih misli bila je i ta koliko smo zapravo svi vezani na za neke poznate situacije, ljude, stvari, rituale, okruženje.. koliko smo spremni odreći se onog poznatog i krenuti u nešto novo, drugačije.. jesmo li dovoljno odvažni? Kako bi se mi snašli da se jednog jutra probudimo obezglavljeni baš kao i uho?

Pročitajte uho. Više puta. promatrajte ilustracije i uživajte u ovoj predivnoj priči o identitetu, dobroti i prijateljstvu.

P.S. Slikovnica Uho inspirirana je Vincentom van Goghom i njegovim odrezanim uhom. Priču znate. 😊 


DOB: 4+

tvrdi uvez, 32 str.

Autorica i ilustratorica: Piret Raud

Prijevod:  Boris Vidović

Izdavač i cijena: Ibis grafika, 2021. – 100,00

Primjedbe

Popularni postovi