Čarolija knjižnice

 

Volim slikovnice i knjige, to znate, a posebno volim knjige i slikovnice koje govore o knjigama i knjižnicama. Ovo je jedna od tih slikovnica. Čarolija knjižnice divna je priča o tome kako je svako dijete može zavoljeti čitanje samo mora pronaći knjige koje voli i koje ga zanimaju.

Postoji posebna kuća za knjige

na čijim policama one žive bez brige.

Poredane od A do Ž, kako je i red,

bezbroj se knjiga niže u nedogled...

Razgledati sve ih treba, pa uđi što prije.

 I tvoja se najdraža knjiga negdje među njima krije.


Ova priča započinje odlaskom djece na mjesto gdje žive knjige – u knjižnicu naravno. I iako većina djece iz ove priče u knjižnicu odlazi s veseljem i radošću, tragajući za knjigama koje će ih odvesti u nove pustolovine, tu se našao i dječak Luka koji nikako ne voli čitati.

Čitanje za njega predstavlja dosadu i uopće ga ne veseli. Čim počne čitati on utone u san.. Stvar spašava djevojčica Ema koja Luki priča o knjigama i tome koliko je čitanje zabavno i lijepo.


A pustolovne knjige kao što je ova?

Pune superjunaka, policajaca i lopova...?

Znaš li da mitova drevnih i gusarskih priča ima

 koje pričaju o blagu, morskim psima, kitovima!

Otkrivajući mu kakve sve priče postoje, koji junaci u knjigama žive i što sve rade, djevojčica uspijeva zainteresirati Luku i tada i on odluči čitati knjige!


Ova divno ilustrirana slikovnica šalje nam poruku koliko je lijepo čitati, te da svatko može zavoljeti čitanje samo treba pronaći knjigu koja ga zanima.

Iako mi roditelji i sami volimo kupovati i posuđivati djeci knjige za koje vjerujemo da će im se svidjeti, bilo bi dobro da ponekada (ako ne uvijek) povedete djecu u knjižnicu, knjižaru, neka razgledavaju, prolistaju knjigu i sa sobom doma ponesite one za koje vaše dijete pokaže interes.

Ali u knjigama priče su žive

 i zovu te na let!

Samo korice otvori i zaronit ćeš

u novi svijet.

Čarolija knjižnice slikovnica je koju vam od srca preporučam i vjerujem da će se svidjeti i vama i vašim mališanima.

DOB: 4+

tvrdi uvez, 36 str.

Autorica: Gabby Dawnay

Ilustrator: Ian Morris

Prijevod: Ozren Doležal

Izdavač i cijena: Školska knjiga, 2021. -  69,00kn

Primjedbe

Popularni postovi