Blizanke

 

Blizanke – popularni roman Erica Kästnera njemačkog književnika za djecu i mlade prvi puta objavljen je 1949. I odmah je ostvario veliki svjetski uspjeh. U osvježenoj biblioteci Stribor izdavača Znanja ovaj popularni roman izašao je u novom ruhu i ponovo me osvojio.

Davno, još kao dijete gledala sam film koji sam jako voljela - Zamka za roditelje, snimljen prema ovoj knjizi. Upravo je taj film knjizi Blizanke donio još veću popularnost. Radnja je naravno prilagođena ali se vodi za romanom.

Prvo su se, naravno vjenčali, objasni Luiza po stoti put. „Onda su dobili dvije malene djevojčice. A kako se mama zove Luizalota, jedno su dijete nazvali Luiza, a drugo Lota. Pa to je baš jako lijepo! Sigurno su se tada još voljeli, zar ne?

Luiza i Lota sasvim slučajno se upoznaju u kampu za djevojčice gdje su ih toga ljeta poslali njihovi roditelji. Djevojčice, kao i svi oko njih, odmah primjećuju kako su identične. Razlikovala ih je samo frizura. Iako se isprva nisu slagale, djevojčice ubrzo shvate veliku tajnu – da su rođene na isti dan, u istom mjestu – sestre blizanke. No Luiza živi s ocem u Beču, a Lota s majkom u Münchenu, Luiza nema mamu, a Lota tatu.

Ubrzo smisle plan, kada dođe dan povratka kući, zamijeniti će mjesta i glumiti jedna drugu. I tako će Lota upoznati tatu, a Luiza mamu. Ostatak ljeta marljivo su usvajale navike jedna druge i učile sve one važne detalje kako bi bile spremne kada dođe vrijeme za zamjenu.

Luiza i Lota uživale su u svojim zamijenjenim životima otkrivajući ono što su propustile, a njihovi roditelji uopće nisu primijetili zamjenu. I tko zna koliko bi to tako išlo da u jednom trenu njihov otac ne dovede ženu s kojom se planira oženiti. Blizanke odluče promijeniti plan i što prije ponovo spojiti svoju mamu i tatu te tako ostvariti svoju veliku želju.

Ovaj odličan klasik sigurno će vas podsjetiti na djetinjstvo. Jako me razveselilo što je Znanje ponovo izdalo neke knjige iz biblioteke Stribor -  nadam se da će ih biti još. Iako sam knjigu pročitala davno, s užitkom sam se bacila na ponovo čitanje i uživala u njoj jednako kao i prije. Neke knjige nikada ne zastare. Blizanke preporučam vama ali i vašim mlađim čitačima koji će možda tek otkriti ovaj roman i vjerujem uz njega uživati. 

 

DOB: 10+

tvrdi uvez, 164 str.

Autor: Eric Kästner

Prijevod: Vanda Kušpilić

Ilustracije: Dario Kukić

Izdavač i cijena: Znanje, 2021. - 99,00kn

Primjedbe

Popularni postovi