MIŠINI NOVI PRIJATELJI

 

Nakon što su nas prošlog ljeta oduševile slikovnice Toma Percivala – Posve Norman i Gitina briga koje često čitamo i u njima uživamo nedavno je izašla i nova slikovnica iz serijala o važnim osjećajima naslova – Mišini novi prijatelji i odmah ću vam reći da je jednako genijalna.

U ovoj slikovnici upoznajemo djevojčicu Mišu, divnu, nježnu curicu koja zna raditi puno toga i koja svoje zamisli vrlo vješto provodi u djelo. No ipak, postoji nešto što Miša nikako nije znala, a vrlo je važno, pogotovo u životu djeteta – sklopiti prijateljstvo. Pokušavala je i pokušavala, no nikako nije znala reći prave riječi ni učiniti prave stvari. Miša je uvijek sjedila sa strane i promatrala druge u njihovoj igri pitajući se što radi krivo.


Svima je to, čini se, bilo lako. Ali ne i Miši. Kad god bi to pokušala, nije znala što učiniti, što reći, ni kada to reći. Miši je bilo toliko teško pronaći prijatelje da se pitala hoće li joj to ikada uspjeti.

No jednoga dana Miša se dosjetila. Odlučila je sama sebi stvoriti prijatelje. Radeći ono što voli i zna, bojeći, izrezujući, šivajući stvorila je pravu grupu prijatelja koje je mogla voditi sa sobom gdje god je htjela i raditi s njima što želi. Međutim to ipak nije bilo dovoljno…


Ubrzo je Miša s roditeljima otišla na jedan dječji rođendan. I dogodilo se opet isto, iako je pokušavala nikako nije uspijevala uklopiti se. I ponovo je završila u nekom kutu izrađujući svoje vlastite prijatelje. No ovoga puta pridružuje joj se dječak Josip kojem su se njeni kreativni radovi jako svidjeli. Tada Miša shvati da su joj prijatelji koje je sama izradila omogućili upoznati i stvoriti nova, prava prijateljstva. Njen talent i kreativnost omogućili su joj ono za čime je najviše čeznula.

Sada je prvi put, Miša točno znala što treba reći i što treba učiniti. I tako su prijatelji koje je stvorila Miša… pomogli Miši da stvori nova prijateljstva.


Stvaranje prijateljstva nije jednostavan zadatak koliko god se to možda činilo tako. Sva su djeca različita. Iako neka djeca vrlo lako sklapaju nova prijateljstva, uvijek se tu nađe neko povućeno dijete koje s tim vrlo važnim činom ima problema. I tada se mi roditelji trebamo potruditi prepoznati i pomoći svome djetetu iako to nije ni najmanje lako. Socijalne kompetencije i vještine te razvoj socijalne inteligencije uči se i razvija polako i uz vježbu. Pritisak i kritiziranje bilo roditelja bilo nekog drugog na dijete da na silu stvori prijatelje može biti kontraproduktivno. Kao roditelj možemo pomoći svome djetetu slušajući ga, usmjeravati ga da otkrije ono u čemu ono uživa i učiniti ga sretnim. Slikovnice poput ovih mogu nam poslužiti kao dobar saveznik  jer pomažu djetetu prepoznati i verbalizirati svoje osjećaje te im pokazuju da u njima nisu sami.

Prikaz ostalih slikovnica iz serijala potražite na linku - ovdje!


DOB: 4+

tvrdi uvez, 32 str.

Autor i ilustrator: Tom Percival

Prijevod: Ozren Doležal

Izdavač i cijena: Profil knjiga, 2021. – 69,00kn

Primjedbe

Popularni postovi