TRNORUŽICA

 

Jedna od najstarijih klasičnih bajki priča je o princezi koju iz stoljetnog sna budi poljubac princa i vjerujem da ste ju svi čitali, jednu ili više njenih verzija.. No znate li da se njena najranija verzija nalazi u pripovijesti Perceforest nastaloj između 1330. i 1344. godine? Priču je prvi puta objavio Giambattista Basile, a njegovu verziju kasnije je kasnije prilagodio i objavio Charles Perrault 1697. Njegova verzija  sastojala se od svojevrsna dva djela u kojima možemo pročitati i što se s Trnoružicom događalo i nakon što ju je princ poljubio. Verzija koju su napisala braća Grimm usmeno je prenesena verzija Perraultove priče., to jest njenog prvog dijela. Priča je tijekom povijesti prilagođavana više puta, a danas je nekako najzastupljenija upravo verzija braće Grimm.

Danas vam želim predstaviti divno ilustriranu slikovnicu Trnoružica koja je nedavno stigla i na naše police.

Živjeli nekoć kralj i kraljica koji nisu mogli imati djece. Svaki su dan pričali o tome i žalili svoju sudbinu. Ali im se želja nije ispunila. Jednom se kraljica kupala u jezeru kadli iz vode izađe žaba i progovori: - Tvoja će se želja ispuniti! Prije nego što prođe godina dana, rodit ćeš kćer. Što žaba prorekla, to se i dogodilo.

I tako je kraljica rodila predivnu djevojčicu te na dvoru prirediše veliku svečanost. No kralj na proslavu pozove samo dvanaest proročica, jer je imao sam dvanaest zlatnih tanjura. U jednom trenutku proročice počnu darivati dijete lijepim darovima no tada se pojavi trinaesta proročica, ona koja nije bila pozvana i izrekne strašnu kletvu. -Kraljevna će se u svojoj petnaestoj godini ubosti vretenom i umrijeti će. Njenu kletvu ublažila je dvanaesta proročica koja još nije uspjela darivati kraljevnu i njenu smrt pretvori u stoljetni san. Unatoč svi kraljevim nastojanjima da proročanstvo spriječi, kraljevna se ipak ubode na vreteno kada napuni petnaest godina i padne u dubok san. Trnoružicu iz sna probudi naočit kraljević te se oni na kraju priče vjenčaju.

Proslavili su svadbu, raskošnu i sjajnu, te kraljević poživio s Trnoružicom zadovoljno sve do smrti.


Bajka o Trnoružici uvijek mi je bila draga i rado sam kao djevojčica slušala ovu priču, kao i druge bajke. Iako danas možemo pronaći zaista pregršt lijepih, kvalitetnih slikovnica koje se bave raznim temama veselim se svojoj djeci pročitati i ove klasične bajke na kojima sam odrasla.

Mozaik knjiga zaista ima prekrasna izdanja klasičnih bajki, u novom, modernom ruhu i smatram da su ih time uspješno približili mlađim čitateljima. Slikovnica Trnoružica lijepo je prepričana, bogata privlačnim ilustracijama i veličinom i fontom teksta prilagođena onima koji tek počinju samostalno čitati. Zaista prekrasno izdanje jedne klasična bajke, izdanje kojemu ne možete odoljeti.

 

DOB: 3+

tvrdi uvez, 32 str.

Autori: braća Grimm

Ilustracije: Željka Mezić

Izdavač i cijena: Mozaik knjiga, 2021. – 69,90kn

Primjedbe

Popularni postovi