SVA ČUDA SVIJETA


Nedavno je na naše police stigla i ova prekrasna knjiga velikog formata u koju sam jedva čekala zaviriti. Ovaj predivan div u sebi skriva brojne zanimljive priče o svjetski poznatim znamenitostima, a krase ga i prekrasne ilustracije. No krenimo redom.

Na samom početku knjige čitatelju se obraća autorica otkivajući kako je uopće došla na ideju pisanja ali i nudi dva načina kako knjigu možemo čitati. Naime, osim onog klasičnog čitanja po redu, autorica nam nudi i prijedloge za „preskakanje“ stranica što cijeloj knjizi daje jedan poseban šarm.


U ovom atlasu predstavljena je 31 znamenitost iz cijeloga svijeta – dvorci, palače, tornjevi, katedrale, hramovi, labirinti,... Ono što me oduševilo je način na koji su predstavljene. Jer osim onih osnovnih informacija o građevini ovdje su napisane i razne zanimljivosti koje je autorica otkrila na svojim putovanjima, a nama čitateljima omogućava vidjeti građevinu na jedan drukčiji, bajkovitiji način. Također, knjiga je pisana i tak da svaku znamenitost predstavlja netko drugi – arheolozi, pjevači, sultani,... predstavljajući tako djetetu koje čita  knjigu čitavu lepezu raznih zanimanja i titula.

Good afternoon (Dobar dan), djeco. Ja sam Jane Percy, vojvotkinja od Northumerlanda. Jeste li čuli za dvorac Alnwick? Ma sigurno jeste. A možda ste ga vidjeli i u kinu ili na televiziji. Sjećate li se filma u kojem dječak s ožiljkom u obliku munje i njegovi školski prijatelji dolaze na prvi sat letenja? E, to je to! Dvorac Alnwick, dom moje obitelji više od 700 godina, bio je jedno od mjesta na kojima su se snimali prizori iz škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts u filmovima o Harryju Potteru!

-        Kao i svaki dvorac vrijedan poštovanja, i ovaj ima svoga duha. Prema legendi riječ je o siromašnoj sluškinji koja je radeći u kuhinji, upala u otvor kuhinjskog dizala.

Zaista sam uživala u čitanju ovog atlasa, i vrlo rado posegnem za njim kada želim iz svog doma malo putovati svijetom. Vjerujem da će te i vi jednako uživati i da će vas inspirirati na planiranje nekih budućih putovanja i istraživanje čudesnih građevina.

 

DOB: 5+

Tvrdi uvez, 96 str.

Autorica: Daniela Celli

Ilustracije: Giulia Lombardo

Prijevod: Maja Šimleša

Izdavač i cijena: Profil knjiga, 2021. – 129,00kn

Primjedbe

Popularni postovi