PLAVI CVIJET

 

Slikovnica Plavi cvijet u prvom trenu zainteresirala me svojom naslovnicom. Hrpicom ovog neobičnog cvijeća i još više ovim neobičnim likom s tolikim tijelom i sićušnom glavom.. nekoliko minuta provela sam proučavajući i uživajući u ovoj neobičnoj naslovnici.. a onda sam otvorila slikovnicu. I naravno, zaljubila se u nju…

Ovo je priča o djevojčici Dori i jednom cvijetu kojega je dobila na dar.

Rastao je zajedno s ostalima.

Drugi list…

Pa treći…

Pa peti…

Rastao je brzo, pomalo u stranu, pomalo ukrivo. Doru to nije brinulo, vjerovala je u njega.

 

Dora je dobiveni cvijet presadila, nadjenula mu ime i stavila ga na posebno mjesto… promatrala je njegov rast sve do jednog trenutka kada je stao. Narastao ej točno 35,3 centimetra i tako ostao. Dora je bila u čudu. Očekivala je da će to biti najljepši plavi cvijet, a on je bio crn, malen i ružan. I iako su joj govorili da je ovaj cvijet poseban i da mu treba dati vremena, Dora je postajala nestrpljiva… nije željela da bude baš toliko poseban. Počela je priželjkivati da bude lijep i velik poput ostalog njenog cvijeća. Ma da bude bilo kakav samo ne ovakav.

                                                                 Oh,

kada bi barem i on bio poput njih,

kada bi bar nastavio rasti,

kada bi se izravnao,

kada bi dobio još poneki list.

 

Nadala se da je to samo privremeno i da će cvijet nastaviti rasti, ali.. što god je Dora pokušala, cvijet nije rastao. U jednom trenutku Dora je donijela odluku. Odlučila se riješiti cvijeta i zamijeniti ga s nekim drugim i boljim. No maleni cvijet raspao se i pretvorio u prah.

Dani su prolazili i Dora je postupno

zaboravljala na njega…

…Tek bi tu i tamo pomislila na njega.

Pogledala bi u onu nakrivljenu stabljiku

i zamišljala što je sve mogao postati.


I tada, kada je plavi cvijet već davno bio otpisan, odjednom su niknuli najljepši plavi listovi. I Dora je bila sretna. Jer plavi cvijet izrastao je velik i lijep. Poseban.

Slikovnica Plavi cvijet iznenadila me svojom ljepotom i jednostavnošću u koju je utkana snažna poruka. Ovo je priča o strpljenju, očekivanjima, razočaranju, odrastanju… ovo je priča o cvijetu ali i svim drugim željama i nadama koje ponekada ne budu baš onakve kakve ih zamislimo. Ponekada se razočaramo, a opet, ponekada nakon prvotnog razočarenja dolazi još veća nagrada, ljepota, ushit. Svi mi, pa tako i naše želje imamo svoj put. Svatko ima svoj jedinstveni ritam rasta, napredovanja.. nekada je on brži i jači, ponekada nježniji i sporiji no na kraju je važno samo da svi pokažu svoj puni potencijal.

A za to je potrebno puno ljubavi, nježnosti i strpljenja. Baš kao i u odgoju djece…

Ovu prekrasnu slikovnicu iz koje će svaki čitatelj izvući poruku za sebe i u kojoj ćete svakim čitanjem sve više uživati i otkrivati njenu ljepotu vam od srca preporučam. Posebna je. 😊

 

DOB: 4+

Tvrdi uvez, 32. str.

Autor i ilustrator: Manuel Šumberac

Izdavač i cijena: Profil, 2020. -79,00

Primjedbe

Popularni postovi