KAKO MUZEJ ŽIVI?


Obožavam posjećivati muzeje. Gledati izloške, uživati u njihovoj posebnosti, ljepoti, naučiti nešto novo. Vidjeti tuđu stvarnost. Ako razmislite, postoji jako puno knjiga o umjetnosti, slikarima, kiparima, njihovim djelima… no koliko je knjiga napisano o muzejima? Nikada nisam razmišljala o tome kako zapravo muzej živi… sve dok nisam vidjela ovu odličnu knjigu u kojoj je sve jako lijepo prikazano.

Za početak možete pročitati zanimljive informacije o samoj povijesti muzeja. Gdje su se prvi muzeji nalazili, kako su izgledali, tko su kolekcionari, čemu su služile sobe umjetnosti, što je stilska soba, i mnogo drugih zanimljivih informacija o počecima muzeja.. Ovo poglavlje zaista je vrlo lijep uvod u svijet muzeja i kako je sve to prije izgledalo.


Zanimljive izložbe možemo pronaći u najrazličitijim malim galerijama, bivšim trgovinama, uredima, stanovima, pa čak i tvornicama. Nekima je svrha skrenuti pozornost na nadarene umjetnike koji su tek na početku karijere, dok druge svoje izloške nude na prodaju. Ako ne želite daleko putovati, dovoljno je malo razgledati grad u kojemu živite jer zasigurno obiluje umjetnošću.

Većina većih gradova ima barem jedan muzej. Veliki gradovi imaju mnoštvo muzeja u kojima se proučavaju i izlažu zbirke starina i umjetnina, te ih se dijeli na znanstvene i umjetničke. No većina muzeja jednako „živi“. Jer muzej ne predstavlja samo mjesto na kojemu ćemo moći pogledati sve ono što je u njemu izloženo, nego mjesto u kojemu ćemo se moći i družiti, popiti kavu, sanjati, učiti, uživati u ljepoti,…   a u ovoj knjizi sve je odlično opisano. 

U drugom poglavlju otkrivamo upravo taj život muzeja – kako on izgleda izvana i iznutra, tko sve u njemu radi, koje se još zanimljivosti u muzejima priređuju, a otkriti ćete i to kako muzej nabavlja umjetnička djela, kako se ona čuvaju, izlažu, te tko su restauratori i muzejski tehničari i što oni rade.


Treće, i posljednje poglavlje rezervirano je za pripremu same izložbe. Od same ideje pa sve do realizacije. A na kraju se nalazi i pregled nekih umjetnika i njihovih djela.

Nemojte propustiti ovu divnu knjigu velikog formata. Ona je zaista vrlo, vrlo bogata raznim zanimljivim informacijama i simpatičnim ilustracijama. Vodi nas u jedan zanimljivi svijet koji vjerojatno do sada nismo imali prilike vidjeti niti smo možda o njemu razmišljali. Zaista volim ovakve knjige i jako im se veselim jer djeca u njima mogu otkriti puno korisnih informacija. Otvaraju nam jedan sasvim novi pogled na stvari koje vjerojatno uzimamo zdravo za gotovo. Uživajte u ovoj knjizi, listajte ju, čitajte i nakon čitanja svakako posjetite muzej u vašoj blizini. 

 

P.S. Knjiga je osvojila Bologna Ragazzi Award! 😊

 

DOB: 6+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 64

Autori: Ondrej Chrobak, Rostislav Koryčanek, Martin Vanek

Ilustracije: David Bohm, Jiri Franta

Izdavač i cijena: Školska knjiga, 2020. – 139,00kn

 

Primjedbe

Popularni postovi