ZASTANI NA TREN

 


Koliko puta se izašli u dvorište, vrt, šumu, došli do mora, jezera ili rijeke? Koliko puta je pored vas prozujala pčelica, protrčala mačka, koliko puta se vidjeli rosu na travi, dugu, polje makova ili let bubamare? A koliko puta ste sve te događaje zaista vidjeli i doživjeli? Zastali i u njima zaista uživali. Dopustili ima da vas očaraju svojom ljepotom.  Ova knjiga puna je prekrasnih prizora iz prirode koje čovjek može doživjeti i vidjeti ali ih na žalost često zanemarimo i ne dopustimo im da nam se pokažu u svoj svojoj ljepoti.


Listajući ovu knjigu možete uživati u pedeset raznih prizora koji se događaju u prirodi. Neke od njih ste sigurno doživjeli, a nakon što ih ugledate u ovoj knjizi možda na njih počnete gledati drugačije. Vidjeti njihov smisao i ljepotu. Ja sam uživala čitajući ovu knjigu, u njenim ilustracijama i priči. Nikada zapravo nisam stala i bolje pogledala paprat kako se odmotava i pruža prema suncu, nikada nisam zapravo razmišljala kako se to morska zvijezda kreće po dnu mora ili kako se u školjci stvara biser, puno stvari nisam nikad istinski doživjela. One su tu, znam da postoje ali ih na žalost nisam zaista pogledala. I svi ti trenuci, ali i mnogu drugi predstavljeni su u ovoj knjizi. Neki su nam bliži i češće ih doživimo a neke ćemo možda vidjeti samo u knjizi. Svaki taj trenutak poseban je i vrijedi naše pažnje samo mu moramo dozvoliti da nam se pokaže.

Mladi suncokreti žele biti što veći, i privući što više kukaca kako bi raširili svoju pelud. Znanstvenici su otkrili da je suncokret pčelama najprivlačniji kada je topao – zato je razvio jedinstvenu sposobnost da svoje lice okreće prama suncu.


Kada nema dugih sunčanih sati, lišće više ne proizvodi klorofil – kemikaliju koja ga održava zelenim u proljeće i ljeto i pomaže mu da dobije hranu iz sunca. Sada lišće koristi hranu koju je stablo pohranilo za ovo doba godine. Zato zelena boja blijedi a lišće postaje žuto., narančasto i crveno. Prošetaj parkom i promatraj kako se mijenja lišće…

I svakako zavirite u ovu prekrasnu knjigu. I uživajte u prirodi, u svomu onome što nam nudi.. mi ćemo od sada svakako više obraćati pozornost…

 

DOB: 5+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 128

Autorica: Rachel Williams

Ilustracije: Freya Hartas

Prijevod: Nataša Ozmec

Izdavač i cijena: Planetopija, 2020. - 139,00

Primjedbe

Popularni postovi