TEBI VEĆ SE SNIVA



Nakon Snježne sestre i Djevojčice koja je htjela spasiti knjige, divne ilustracije Lise Aisato imamo priliku gledati u ovoj prekrasnoj sanjivoj slikovnici Tebi već se sniva. Ne znam mogu li vam riječima dočarati ljepotu ovih ilustracija, ali zato su tu fotografije da barem malo dobijete uvid u slikovnicu. Ono što vam od srca preporučam je da što prije uzmete ovu slikovnicu u ruke i krenete čitati i uživati.
Lijepe, maštovite ilustracije, sanjivost koju evocira savršeno su štivo za ova hladna, maglovita zimska jutra, kada uz topli napitak uživate još u izležavanju. A usput, vaša djeca moći će naučiti ponešto i o godišnjim dobima.


Ova slikovnica započinje stihovima:

U mrkim danima proljeće pod smrznutim snijegom spava.
Udiše korijenje i sjemenke, i sve što raste postaje java.

Ledeni se krovovi cakle dok spava u toploj deki.
u krevetu od cicamaca, guščje mu pero jastuk meki.

Godišnja doba predstavljena su kao osobe koje jednako kao i mi, djeca, životinje i biljke spavaju. Dok traje vladavina jednog, ostali troje spavaju u svojim prirodnim krevetićima, dok se iznad njihovih glava igraju djeca, uživajući u trenutnom godišnjem dobu.


Dok sam gledala vladavinu zime u ovoj slikovnici, djecu kako se sanjkaju na snijegu i uživaju u radostima koje ona pruža, sjetila sam se svog djetinjstva, igre na snijegu, rumenih obraza i promrzlih ruku.. onog trenutka kada puna doživljaja i smijeha utrčavam u kuću gdje me čeka toplina i zagrljaj.
Svako godišnje doba, svaka ilustracija, toliko je posebna da me podsjetila na nešto, neki trenutak u djetinjstvu. I to je između ostalog ono što mi ovu slikovnicu čini tako posebnom. To što su autor i ilustratorica uspjeli stvoriti  da prilikom čitanja ove slikovnice osjetite stvarnost tog godišnjeg doba.

Jesen uskoro se budi. Vidi kako klizi preko grada.
Kišobranom kao kistom pločnike boji, oživljava sve sada.


Zima, proljeće, ljeto i jesen predstavljeni su kao ljudi, proljeće kao vesela, simpatična, vrckava djevojčica koja skakuće preko krovova, ljeto kao djevojčica s kosom od cvijeća kako se sretno i zaljubljeno ljulja, jesen kao crvenokosa, ozbiljna žena, predana svom poslu da oboji cijeli grad, i naposlijetku zima kao starica sa štapom koja sanja o nekim minulim vremenima. Sa svakim godišnjem dobom prikazano je i jedno dijete koje spava. Svako dijete je različito, bojom kože, kose, spolu… baš kao i godišnja doba. Posebna u svojoj ljepoti.



Ilustratorica je za svako godišnje doba napravila  posebne slike, na jednoj je drvo i djeca koja uživaju u radostima doba dok ispod njih spava ono godišnje doba koje tek dolazi, na drugoj je slikovito prikazano ono o čemu nadolazeće doba sniva, zatim vidim godišnje doba kako donosi sve svoje ljepote u grad…i kada se izmijeni svako od njih, sve kreće ispočetka. Ciklus se ponavlja.

Čitajte ovu slikovnicu. Ujutro za ljepši početak dana i navečer za maštanje i slatke sne.

Jesen prvo, zima zatim.
Uvijek tako biva.
U zimi proljeće spava
I tebi već se sniva.


DOBː 5+

Uvezː tvrdi

Broj stranicaː 40

Autorː Haddy Njie

Ilustracijeː Lisa Aisato

Prijevod: Zorana Jančić, Matko Abramić

Izdavač i cijenaː Hibou publishing, 2020. - 105,00kn

Primjedbe

Popularni postovi