OBLAK U ŽUTOM KAPUTU



Slikovnicu Oblak u žutom kaputu prvi put sam vidjela kada je izdavač najavio njen odlazak u tisak i to samo naslovnicu i nekoliko detalja. Nisam znala o čemu se radi u ovoj slikovnici i što od nje očekivati.. i onda je jednoga dana stigla na naša vrata. I kupila me. Odmah, na prvu.

Mislim da nije potrebno pisati vam o tome koliko volim ilustracije Jelene Brezovec, u njen rad zaljubila sam se još s medvjedićem Hrkalom i od tada uživam u svakoj slikovnici koju ona ilustrira.. Jednako je i s Oblakom, ilustracije su naprosto krasne i zajedno s tekstom čine jednu neodoljivu  cjelinu.

Ova slikovnica priča je o jednom oblaku, divnom kaputiću boje limuna, jednoj djevojčici i jednoj mami. 



Jednoga dana jednome zrakoplovcu odletio je njegov novi, divni, žuti kaput i odletio točno do jednog oblačića koji u tom trenutku, nošen vjetrom tuda prolazio. U početku je oblak molio vjetar da otpuhne kaputić s njega, ali vjetar ga upozori da ukoliko to učini rasplinuti će i njega. I tako je oblak nastavio ploviti nebom i s vremenom uživati u svom novom dodatku. I tako je oblak ploveći nebom promatrao igru djece koja su s nestrpljenjem čekala prvi dan škole. Kada je pao mrak djeca su otrčala svojim kućama gdje su ih s večerom čekali roditelji, a oblak ih je promatrao skriven iza jednog drveta.


I tada upoznajemo djevojčicu Vanju. Već na prvi pogled možemo vidjeti kako ona živi u s majkom u jednoj skromnoj kućici. Za večeru je fina zobena kaša nakon koja Vanja odlazi u krevet. Prvo što sam zamijetila da je manjak igračaka, ukrasa, i svih onih sitnica s kojima volimo ukrasiti naš doma. I tu mi se srce malo stegnulo.

Sutradan je Vanja trebala krenuti u prvi razred, a njena majka je nakon što ju je brižno ušuškala u topli krevet sjela u sobu i krenula od zimske odjeće sašiti Vanji kaput. Za kupnju novog nije bilo novaca jer je sav potrošila na drva za ogrjev. To je sve kroz prozor tužno promatrao oblak. I u to trenu znao je da je došlo vrijeme za rastanak. Pozvao je vjetar i zamolio ga da mu pomogne znajući da će čineći dobro djelo žrtvovati svoj život. Oblak se rasplinuo u mnoštvo nevidljivih niti, a  divan žuti kaputić je kroz dimnjak stigao kako bi razveselio majku i jednu malenu djevojčicu i svojom blistavom sunčanom bojom obasjao njihov dom.
  


Prizor u Vanjinoj kući izazvao je topao osjećaj i nekakvo mekano škakljanje u njegovu svilenkastu tijelu. Bez razmišljanja, oblak je zviždukom dozvao starog prijatelja i zamolio ga puhne preko krova kuće. Prepoznavši plemenite namjere malenog oblaka, vjetar je u isti tren zapuhao tako jako da je nekoliko crijepova odletjelo s krova glasno se razbivši pri padu o tlo. Mali se oblak pretvorio u tisuće nevidljivih niti, a žuti je kaput kroz dimnjak upao ravno u ognjište.


Mama je zaspala s osmijehom, jednom rukom zagrlivši Vanju, a drugom žuti kaput, da ne bi nekim čudom do jutra nestao.


Ovo je jedna od onih priča koje odmah prirastu srcu i služe tomu da nas u ovo doba konzumerizma i potrošačkog ludila podsjete na to da postoje i oni ljudi koji nemaju ili imaju vrlo malo. Lijepa gesta, riječ ili osmjeh ponekada su dovoljne da bi uljepšale nekome dan. Sitnice koje pokazuju da obraćamo pozornost na druge neće nas osiromašiti, samo obogatiti naš život i život onih kojima ih darujemo. Od srca vam preporučam ovu dirljivu slikovnicu i vjerujem da vas neće ostaviti ravnodušnima, poruka koju ona nosi trebala bi nam biti svakodnevno u mislima i postati način života.

DOB: 4+

Uvez. tvrdi

Broj stranica: 22

Autorica: Nikolina Manojlović Vračar

Ilustracije: Jelena Brezovec

Izdavač i cijena: Evenio, 2019 – 119,00kn

Primjedbe

Popularni postovi