LJEKARNIK MIŠKO...ILI ZAŠTO VELJAČA IMA 29 DANA



Prvo što me privuklo ovoj slikovnici je ovaj neobičan naslov. Morala sam otkriti kakve veze ima jedan ljekarnik s time što veljača svake četiri godine ima 29 dana.

 A priča kreće ovako. Ljekarnik Milan, zvan Miško jedan je vrlo pedantna i organizirana osoba. On točno zna organizirati svoje vrijeme i ništa ne prepušta slučaju. Točno zna koliko mu je vremena potrebno da dođe do posla. U minutu – 20 minuta do posla i još 4 minute da nađe parking. I tako je jednoga dana, točnije 28. veljače  ljekarnik Miško krenuo na posao točno 24 minute ranije.


Bio bi to sasvim normalan, predvidljiv dan da se na putu do posla nije pokvario semafor, zbog koje je Miško u želji da nadoknadi izgubljeno vrijeme uzrokovao manju automobilsku nesreću. Šteta nije bila velika, ali je nesreća uzrokovala ooogromnu gužvu. Stali su auti, kamioni, vlakovi pa čak i brodovi.. kolone su se protezale po svim ulicama i nitko se nije mogao pomaknuti prema naprijed. I tako su se oni zadnji u koloni odlučili pomaknuti unatrag. I tada se pokrenuo ogroman val kretanja unatrag i to ne samo prometa. Nestale su već naslikane slike, napisane zadaće, pospremljene sobe opet su se razbacale, dječaci su na ljuljačkama ljuljali svoje djedove, a psi su na uzici vodili svoje vlasnike. Da ne kažemo u kakvom su se problemu našli kuhari oji su pokušavali ponovo sastaviti nasjeckano povrće.. s mrkvom je još kako tako išlo ali s kupusom je bilo velikih problema.  I tako je sve bilo naopako i zbrkano.

Nije rijedak slučaj da djeca isprazne cijelu bombonjeru. Ali toga 28. veljače i u tome su se događale čudne stvari. Jedna je Melita pažljivo zamotala sve bombone koje je pred nju stavila teta i vratila ih natrag u kutiju. Tako su se na cijelom svijetu dešavale čudne stvari – obrnute, izvrnute, uvrnute.



Iz tog razloga sastali su se mudri ljudi svijeta i odlučili riješiti taj problem. Pretpostavljam da već pogađate kako. Mudraci  su zaključili da se ovakav čudan događaj može dogoditi samo svake četiri godine i iz tog su razloga odlučili da će veljači, koja ionako ima manje dana dodati još jedan, kako bi se nadoknadilo ono što se ne uspije učiniti u ovih 28. 😊



Ljekarnik Miško… ili zašto veljača ima 29 dana vesela je i potpuno drugačija slikovnica. Neki dijelovi su pisani u rimi što još više doprinosi njenoj posebnosti, a ilustracije su bogate i jednostavno ih morate bolje proučiti. Slikovnica koja svakako zaslužuje vašu pozornost pogotovo zato što je upravo ova godina, 2020. prijestupna! Iako ima još broj dana u mjesecu ne znači puno, ova veljača idealan je trenutak za razgovor upravo o prijestupnoj godini i tome kako je do nje došlo.

Naime, razlog prijestupne godine je  usklađivanje kalendarske godine s astronomskom godinom, da ne bi s vremenom Nova godina pala u ljeto, a grožđe dozrijevalo u prosincu ili siječnju. Tako mjesec veljača, koji inače ima 28 dana, u prijestupnoj godini ima 29 dana.

Do prijestupne godine dolazi zato što godina (vrijeme potrebno da Zemlja napravi puni krug oko Sunca) traje otprilike 365,25 dana. S obzirom da to nije cijeli broj, uzima se da godina ima 365 dana, a svake četvrte godine se tih 0,25 dana skupi u cijeli broj pa na kalendar dodajemo još jedan dan (29. veljače).


DOB: 6+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 33

Autor: Dr. Jazbec

Ilustracije: Valentina Supanz Marinić

Izdavač i cijena: Ibis grafika, Zagreb, 2019. – 99,00kn


Primjedbe

Popularni postovi