ANTOLOGIJA OČARAVAJUĆIH ŽIVOTINJADakleee.. ako još niste zavirili u ovu prekrasnu knjigu, vjerujte mi, vrijeme je da to što prije učinite. 
Ovo je jedna najljepša knjiga o životinjama koju sam imala prilike čitati. Odmah u startu su mi se svidjele korice, zlatotisak i trakica za označiti stranicu na kojoj ste stali, imaju neki posebni šarm.


 A onda krenete listati i čitati, i jednostavno ne možete stati… svaka životinja prikazana je na dvije stranice, realnom fotografijom i manjom ilustracijom. Jednako tako je i opisana – zanimljivim, pristupačnim i sadržajnim tekstom i jednom kratkom zanimljivošću koja je posebno naglašena.
U antologiji životinje su poredane od najveće do najmanje, i iskreno, od nekih poznatih životinja poput žirafe, lava, ježa i crvene pande došla sam i do životinja koje sam prvi puta upoznala – posebno me se dojmio iglozub strašni…


Iako se predstavlja kao dječja knjiga, ne sumnjam da će u njoj jednako uživati i starije generacije, te da ćete pronaći neke zanimljive činjenice o životinjama koje do sada niste znali.

Znate li da:
  • deva može popiti 100 litara vode za samo 10 minuta što je kao da ispijemo čašu vode svake dvije sekunde
  • novorođena beba žirafe pada na tlo s visine od dva metra
  • veliki mravojed može uhvatiti 35 tisuća mrava u jednom danu
  • hobotnice imaju plavu krv i tri srca - jedno prestaje kucati dok plivaju
  • ribe klaunovi međusobno komuniciraju cvrkutom, klikanjem i praskanjem
  • je krzno polarnog medvjeda je prozirno, a zbog načina na koji svaka dlaka reflektira svjetlo čini se bijelo
  • kod sobova rogovlje imaju i mužjaci i ženke
  • kada je toplije, više se kornjačinih jaja pretvara u ženke, a kad je svježije nastane više mužjaka
  • meduzi pacifičkoj morskoj koprivi lovke mogu biti dulje od šarene boeNa kraju knjige nalazi se drvo života, kratki rječnik i slikovni vodič.


Autor knjige, Ben Hoare još je od ranog djetinjstva bio očaran životinjskim svijetom. Danas radi kao urednik BBC-jeva Wildlife Magazinea, te je urednik, pisac i savjetnik na mnogim izdanjima DK-a. Njegove dvije kćeri pomogle su mu u izradi ove knjige.

Iznimno me veseli otkriće da je napisao još jednu knjigu u ovom stilu pod nazivom Woders of Nature i nadam se da ćemo i nju imati prilike čitati u izdanju Profila. 😊

DOB: 5+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 224

Autor: Ben Hoare

lustrirali: Daniel Long, Angela Rizza i Daniela Terrazzini

Naziv izvornika: “An Anthology of Intriguing Animals”

Prijevod: Iva Karabaić

Izdavač i cijena: Profil, 2019. – 159,00kn

Primjedbe

Popularni postovi