o brojalicama i slikovnici Životinjska brojalica


Znate li da je brojalica vrlo važna kada govorimo o prirodnom učenju djeteta? Ona može uvoditi u najrazličitije sadržaje i oblike igara, a igra je naravno najprirodnija aktivnost djece i najprirodniji način učenja. Brojalica pomaže u razvoju glazbenih sposobnosti, prvenstveno u razvoju osjećaja glazbenog ritma, pamćenja, intonacije, odnosno glazbenog sluha. Svaki naraštaj će proći kroz „fazu“ brojalica kao kroz neko posebno veselo razdoblje iz kojega ponešto upamti cijeloga života. Djeca ih koriste u igri kako bi odlučili tko će žmiriti, loviti, baciti loptu, smisliti nešto ili započeti igru. Sjetite se svoga djetinjstva, niste li i vi pjevali razne brojalice u igri? Vjerujem da znate mnoštvo brojalica koje se prenose s koljena na koljeno i koje pjevate svojoj djeci.

Brojalica je kratka pjesmica, igra riječima, oblik dječjeg stvaralaštva. Brojalice mogu biti narodne i književne, klasične i suvremene, te se prenose s jedne generacije na drugu. U brojalici do izražaja dolazi ritam i melodičnost ili šala. Najčešće su vesele i razigrane i lako se pamte te predstavljaju sredstvo za igru, poticaj, dopunu i samu igru. Pristupačna je djetetu jer se lako pamti, te su značajne za razvijanje ritma i pokreta i za razvitak spoznajnih sposobnosti kod djeteta. Ono što je jako važno je to da su brojalice značajne za razvitak govora, pridonose pravilnom izgovoru glasova i smanjuju govorne smetnje. Uz brojalice vježbamo memoriranje ali i svoju kreativnost jer uvijek možemo izmisliti vlastitu brojalicu. Ovisno o sadržaju brojalice, dijete može naučiti različite stvari poput dijelova tijela, imena i glasanje životinja, brojeve i slično. Brojalice s prstićima su posebno bitne za razvoj pokretljivosti malih prstića što u kasnijoj dobi pomaže lakše svladati pisanje.


Danas vam predstavljam jednu zgodnu slikovnicu – Životinjsku brojalicu. U ovoj slikovnici brojalici tema su brojevi od jedan do deset. Osim brojeva, dijete će uz ovu brojalicu moć naučiti i nešto o deset životinja koje se pojavljuju uz broj. A osobito mi se sviđa što su brojevi napisani riječima (uvijek su napisani nekom bojom kako bi bila uočljiviji), znakom ali i prikazani prstićima (u desnom kutu slikovnice), a moći ćete i prebrojati životinje.


SVI VEĆ ZNAJU SVINJSKU MANU;
STRAŠNO VOLE DOBRU HRANU.
DEBLJINA JE PROBLEM ČEST –
DEBELIH JE OVDJE ŠEST.



Na svakoj stranici prikazan je jedan broj uz životinje. Ilustracije su slatke, primjerene djetetu mlađe dobi, nježnih boja i vrlo jednostavne.  

BRZE NOGE, DUGE UŠI,
MEKI REPIĆ MALO STRŠI.
DAJ POGODI BRZO TKO SAM –
OVDJE NAS VEĆ IMA OSAM.


Ovo je jedna od edukativnih slikovnica za najmlađe uz koju će te se sigurno vrlo dobro zabaviti i koju ćete, ne sumnjam, vrlo brzo i vi i vaše dijete naučiti napamet. Nama se zaista jako svidjela a u suradnji s Turističkom nakladom, na facebook stranici Čarobni svijet bajki, možete i vi osvojiti svoj primjerak Životinjske brojalice. Požurite! J

DOB: 2+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 24

Izdavač i cijena: Turistička naklada, Zagreb 2017. – 44,00

Autorica: Ivanka Borovac

Ilustratorica: Hana – Petra Mrčela

Primjedbe

Popularni postovi