FANTASTIČNA BIĆA: svijet zastrašujućih čudovišta, zvijeri i magičnih stvorenjaNedavno je Profil knjiga izdala knjigu Fantastična bića koja predstavlja zaista odličan uvod u svijet čudovišta, zvijeri i magičnih stvorenja. U knjizi se opisuju bića koja možete sresti u legendama, na filmovima, u knjigama i svim onim neobičnim i maštovitim svjetovima koje volimo posjetiti. Osobno, uvijek sam voljela te magična, čudnovata stvorenja… legende o njima i razne priče uvijek sam smatrala jako zanimljivima i vrlo sam ih rado slušala, čitala o njima… I zato mi se jako svidjela ova knjiga, jer su u njoj predstavljena razna zanimljiva stvorenja, o svakome ponešto. 


Mistična stvorenja uvijek su bila zanimljiva i za njih su vezane mnoge priče, bajke, mitovi i legende. Većina naroda, u svim dijelovima svijeta imaju neku svoju legendu, mit ili vjerovanje vezano uz neko biće.. poneka su zastrašujuća i u ljudima ulijevaju strah, a neka su divna i veličanstvena i rado bi ih vidjeli u svojoj blizini. Nisu sva bića lijepa i ugodna. A ne, ne, nekih se zaista treba bojati... Ova knjiga primjerena je starijem uzrastu - ne samo zbog količine teksta nego i nekih bića... Piksiji, gnomi, zobiji, patuljci, elfi, orci, vampiri, vile i kraken, samo su neki od bića i stvorenja koji se opisuju u ovoj knjizi.


BANŠI

Među legendarnim bićima Irske ženski je duh opisivan na različite načine, a njegovo je pojavljivanje uvijek vezano uz neki tragični događj. Zove se banši, što na irskom znači začarana žena. Banši se često spominje uz stare i plemenite obitelji te se njezin stravičan krik čuje prilikom smrti člana te zajednice. Izgled joj se mijenja od djevojke crvene kose do užasne krezube starice s maramom preko glave.

Svako čudnovato biće ilustrirano je i opisano na njemu adekvatan način, a cijela knjiga izgleda kao velika bilježnica u koju je neki vjerni istražitelj bilježio i lijepio sve što je mogao pronaći o nekom biću i upravo to joj daje posebnu čar. U knjizi je predstavljeno 30 fantastičnih bića a na kraju možete vidjeti i kartu na kojoj su naznačena obitavališta nekih od njih. Također, imate i prostora za vlastite bilješke te tamo možete unijeti i neke svoje podatke o određenom biću ili možda neko biće koje još nije spomenuto? U svakom slučaju sigurno će te se dobro zabaviti i ponešto naučiti uz ovu knjigu.


VILE
Vile su bića ženskog roda i likovi bezbrojnih priča i bajki. Izgledom podsjećaju na sićušne žene, imaju krila te skoro prozirnu kožu koja je u skladu s vitkim tijelom. Puno duže žive od ljudi pa se priča da, kad okončaju svoj život, opstaju i dalje kao čarobne prisutnosti u svojim boravištima.

DOB: 5+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 61

Izdavač i cijena: Profil Knjiga, Zagreb 2018. – 69,00

Autor: Renzo Barsotti

Ilustratorica: Eleonora Barsotti

Prevela: Julija Gracin


Primjedbe

Popularni postovi