MI SMO PRIJATELJICE


Nova slikovnica Mi smo prijateljice donosi nam maštovitu, sanjivu priču o dvije prijateljice – Tako i Treba.

Tako je imala kovrčavu plavu kosu, plave oči, usta velika i puna riječi, rado je nosila haljinice na karo uzorke, voljela je lijepe torbe, trčati šumama, rock“n“roll glazbu,…

Treba je bila drugačija…imala je smeđu kosu, oči boje lješnjaka, usta široka i puna zagonetki,.. voljela je haljine na cvjetove, u kosu je stavljala kopče, vrpce i perlice te skupljala školjke, kamenčiće i knjige,.. najradije je šetala i mislila na cilik violine, klavir i blues s obale..

  
 

Tako i Treba živjele su na suprotnim krajevima grada, i jednoga dana su se srele i postale prijateljice. I to kakve prijateljice…bile su nerazdvojne.. sve su radile zajedno, zajedno se smijale i plakale, odlazile u kino i maštale, sve baš sve dijelile..

Malo – pomalo, tanke su se niti plele od jedne do druge, nevidljive snažne niti povjerenja. Niti koje su ih oplele i u jedno klupko zaplele.

No jednoga se dana sve promijenilo iako nitko ne zna što se točno dogodilo. Tako i Treba su se razdvojile, postale ljute i okrivile jedna drugu za to nešto.. njihovo neraskidivo prijateljstvo puklo je i Tako i Treba su se potpuno razdvojile. Više nisu skupa mislile, upoznale su nove prijatelje, radile nešto sasvim svoje ali i pomalo čeznule jedna za drugom..


Odjednom…

Dva su se srca sjetila ljubavi i sreće koje su dijelila. I pojurila je Tako s vrha planine što je noge nose. Zaplivala je Treba svom silom preko velikog mora. Tako je trčala, trčala i trčala. Treba je plivala, plivala i plivala. Sve dok se nisu srele baš tamo gdje su se rastale.

Ova slikovnica ispričati će nam priču o prijateljstvu, onom pravom i neraskidivom. Jer iako su Tako i Treba u jednom trenutku bile posvađane i udaljene i pak su čeznule jedna za drugom i kada su se konačno srele njihovo prijateljstvo nastavilo se tamo gdje je i stalo. Ova priča poučiti će malena, a nas odrasle podsjetiti na vrijednost prijateljstva, na činjenicu da se svi ponekada mogu naći u situaciji kada se njihova mišljenja, putevi, snovi pomalo razdvajaju, ali prava, iskrena prijateljstva uvijek su tu.

Slikovnica je osim sanjivih, inspirativnih misli bogata i čarobnim maštovitim ilustracijama koje vas vuku da  ih pobliže proučite – zaista su bogate detaljima…


Zavirite!

Autorica: Nataša Ozmec

Ilustracije: Ana Salopek

Izdavač: Planetopija 2023

 

Primjedbe

Popularni postovi