FERGAL SE LJUTI!


Ljutnja je jedna od osnovnih emocija, sasvim je normalna reakcija na frustraciju i razočarenje. Mala djeca često osjećaju frustraciju i ljutnju iz raznih razloga, no nemaju zrelost i potpuno razvijenu unutarnju kontrolu emocija, ne znaju prepoznati i verbalizirati svoju ljutnju te ju najčešće iskazuju ponašanjem. Često to ponašanje nije poželjno i zato ga pokušavamo kontrolirati, a kako bi pomogli djetetu nositi se s ljutnjom u pomoć nam stižu slikovnice.
Danas vam želimo predstaviti jednu odličnu slikovnicu autora Roberta Starlinga, prvu iz njegova serijala o emocijama i ponašanju.


Glavni lik priče je zmajić Fergal, koji je vrlo drag i simpatičan ali i vrlo ljut. To jest vrlo je ljut kada mu netko govori što da radi. A to se često događa. I to ga ljuti. Na primjer Fergal jako voli palačinke, a nije baš fan povrća i jako ga ljuti kada njegov tata inzistira na tome da pojede povrće umjesto njih.

Tata mu je još rekao da će dobiti palačinku tek kada pojede povrće s tanjurića.

Fergal se razbjesnio.

„TO nije u redu!“

Feglau se događalo da bi se jako razbjesnio kada stvari nisu bile onakve kako je on htio. I to ga je zaista jako ljutilo. A onda bi napravi stvari koje zapravo nije htio.. najčešće nešto spali svojim plamenom.

U slikovnici zmajić Fergal nalazi se u raznim svakodnevnim situacijama koje su djeci bliske i u tim situacijama proživljava razne osjećaje – i one lijepe ali i neugodne, ponekada je frustriran, ljut, zbunjen.. sve te situacije jako su lijepo prikazane, a vidimo i posljedice njegove ljutnje. Kako se slikovnica bliži kraju Fergal polako počinje shvaćati kako može kontrolirati svoju ljutnju i usmjeriti ju u nešto pozitivno.

Ovo je zbilja odlična slikovnica o emocijama, djeca se lako mogu poistovjetiti sa zmajićem Fergalom i staviti se u situaciju u kojoj je on. Također, jasno su i naglašene posljedice njegova nepoželjnog ponašanja, međutim, slikovnica nam nudi i pomoć – to jest konkretne primjere kako se smiriti u situacijama kada smo ljuti.

Fergal je primjetio da se svaka životinja smiruje na svoj način. Kada se vrana rasrdi, potuži se prijateljima. Kad je lisica ljuta, promatra lijep zalazak sunca.

Od nas imate velike preporuke za ovu lijepu slikovnicu, sigurna sam da će vam se svidjeti i da će vaši mališani uz nju učiti.

Autor: Robert Starling

Prijevod: Dunja Flegar

Izdanje: Planet Zoe 2023.


 

Primjedbe

Popularni postovi