Velika knjiga cvijeća

 

Nakon Velike knjige kukaca u kojoj smo zaista uživali otkrivajući razne zanimljivosti o kukcima i njihovom životu, Školska knjiga za nas je pripremila Veliku knjigu cvijeća. Jednako velikog formata, bogata prekrasnim ilustracijama i zanimljivim informacijama, ova ljepotica odvesti će vas u prekrasan, mirisan ali i ponekada opasan svijet cvijeća.

Na stranicama ove knjige pronaći će te informacije o cvijeću i uživati u njegovoj ljepoti. Znate li koje je to otrovno cvijeće, koliko je težak lopoč, oprašuju li kukci cvijeće i noću...

Svi kaktusi imaju cvjetove – bez njih se ne bi mogli razmnožavati. Međutim, rast cvijeta zahtijeva podosta vod koje u pustinji nema mnogo. Cvjetovi kaktusa opstaju samo nekoliko sati ili dana da biljka ne izgubi previše vode.

Kaktus orguljaš može živjeti dulje od sto pedeset godina, a svoj prvi cvijet ne stvara prije trideset petog rođendana.


Upoznati će te i otkriti mnoge zanimljivosti o cvijeću. Jeste li znali da se cvijeće svrstava u porodice? Znate li koja je moć cvijeća? U ovoj prekrasnoj knjizi otkriti će te mnoštvo informacija o kaktusima, tulipanima, ružama, upoznati Venerinu muholovku, samoniklo bilje, suncokrete, orhideje, biljke smrdljivke i još mnoge druge…

Najveći cvijet na svijetu, raflezija, može imati promjer veći od jednog metra. Biljka nema korijen, izdanke, stabljiku ni lišće pa svu hranu krade s pomoću mnogih nitastih sisaljki kojima isisava hranjive sastojke iz drugih biljaka.

Na određenim stranicama autor nam je u ilustraciji sakrio i zlatnu lukovicu koju je potrebno pronaći, to nas je prilikom čitanja ove knjige posebno zabavilo.. 😊


Ova knjiga napravljena je u suradnji s botaničarima
iz Kraljevskog botaničkog vrta u Londonu, te na zadnjim stranicama možete pročitati više o tome što rade botaničari, kako možemo spasiti biljke, uzgojiti svoje cvijeće i općenito što cvijeće znači ljudima.

Jako nam se svidjela ova prekrasna knjiga, moram priznati da ništa manje nisam ni očekivala jer me Velika knjiga kukaca zaista oduševila. Nadam se i ostalim knjigama ovog autora. I zato, ako ste voljeli Veliku knjigu kukaca, ova će vam se također svidjeti, a ako još niste čitali ni jednu ni drugu, sada je pravi trenutak za to. Zavoljeti ćete ih.

Sve u svemu, imate moje velike preporuke!

 

DOB: 5+

tvrdi uvez, 64. str.

Autor i ilustrator: Yuval Zommer

Prijevod: Saša Taušan

Izdavač i cijena: Školska knjiga, 2022. – 119,00kn

Primjedbe

Popularni postovi